Марко Ковач

Министар правде Црне Горе одбио да изручи држављанина Србије Приштини

  • Извор: Спутник Србија
  • 26.10.2023. 14:18

Црногорски министар правде Марко Ковач одбио је захтјев Приштине о изручењу држављанина Србије Момчила Вукотића (61), ради гоњења за наводни ратни злочин против цивилног становништва, а који је ухапшен у Црној Гори и налази се у "екстрадиционом притвору".

Суд је нашао да су "испуњени законски услови за изручење" Вукотића, али је министар Ковач то одбио, јер сматра да је повређен члан 3 Европске конвенције о људским правима и основним слободама, пише портал РТЦГ позивајући се на сазнања из Министарства правде.

„У рјешењу Специјалног тужилаштва Косова о покретању истраге није наведено које радње је наводно предузео Вукотић, а које улазе у састав кривичних дјела, већ се само наводи да се послије 24 године наводно појавио свједок који је препознао његову слику у неком албуму“, рекли су из Министарства правде.

Наводе да ово није једини случај гдје Приштина од Црне Горе тражи изручење држављана Србије за наводни ратни злочин.

„Па је политички моменат, однос Србије и Косова у смислу недостатка директне сарадње њихових правосуђа и нарасле тензије које кулминирају нешто што указује на сумњу да се ради о политичком прогону, а свакако се ради о лицу старије доби. Закључено је да би изручењем био повријеђен члан 3 Конвенције, а основ и овлашћење за одбијање се црпи из Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима и Европској конвенцији о екстрадицији“, навели су из ресора правде.

Вукотића је ухапсила црногорска полиција због сумње да је током 1999. године, на територији Пећи, починио наводно кривично дјело ратни злочини против цивилног становништва. Након хапшења Вукотића, истражни судија Вишег суда у Бијелом Пољу одредио је Вукотићу "екстрадициони притвор", наводи портал РТЦГ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм