Njegovo visokopreosveštenstvo

Mitropolit Јoanikije čestitao vjernicima pravoslavnu Novu godinu

  • Извор: СРНА
  • 14.01.2023. 14:45

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije služio je danas, na praznik Obrezanja Gospodnjeg i Svetog Vasilija Velikog liturgiju u crkvi podgoričkoj Svetog Đorđa pod Goricom.

Nakon liturgije, vladika je čestitao vjernicima pravoslavnu Novu godinu.

- Neka vas u njoj miluje Božija milost i Božija blagodat neka vas prosvjetljuje, da idete putem spasenja, da činite dobro, da koristite vrijeme koje je Bog dao i blagoslovio svakome od nas - rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika je dodao da kada je današnji praznik zalog obnavljanja ljudske prirode.

- Tjelesno obrezanje, koje je vršeno od davnina, koje je Gospod tako ustrojio da se čovjek bori protiv grijeha, ono je zapravo zalog duhovnog obrezanja. A to je sveto krštenje - objasnio je vladika Јoanikije.

Mitropolit je rekao je da duhovno obrezanje seže mnogo dublje, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

- Ono obnavlja cijelu ljudsku prirodu - ne samo tjelesno, nego obnavlja i dušu i tijelo. Јer, čovjek kada se krštava u krštenju koje je Gospod Isus Hristos ustanovio svojim krštenjem u rijeci Јordanu, on se sjedinjuje sa Hristom i oslobađa se od svakoga grijeha - naglasio je vladika.

Govoreći o Svetom Vasiliju Velikom, koji se takođe danas proslavlja, vladika je rekao da je ovaj svetitelj bio veliki autorit Crkve.

- Kao teolog i kao asketa i duhovnik, on je postao uzor svima koji se uče naukama Božijim - dodao je vladika.

Nakon liturgije, vladika Јoanikije je imao tradicionalni susret sa studentima iz Mitropolije crnogorsko-primorske koji studiraju na bogoslovskim fakultetima.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.