ATV

Incident

Mještani izbušili gume na vozilu koje je došlo zaprašivati komarce

  • Izvor: Indeks
  • 01.08.2022. 12:13

Nesvakidašnji incident dogodio se na otoku Istu u noći s 28. na 29. jula, kada su djelatnici Dezinsekcije stigli kako bi obavili adulticidnu dezinsekciju, odnosno zaprašivanje komaraca ULV metodom, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Nekoliko mještana, koji smatraju kako je zaprašivanje štetno za ljudsko zdravlje, probušilo je gume i išaralo automobil koji je trebao zaprašivati komarce, piše lokalni portal 057info.

"Ista grupa mještana, ponukana teorijama zavjera, spriječila je zaprašivanje i prošle godine kada su zaprašivače gađali kamenjem. Nisu se poduzele nikakve mjere kako bi se incident ove godine spriječio. Štaviše, policija je bila privezana na Istu i ništa nije poduzela", tvrde očevici događaja.

Incident su nam potvrdili i u riječkoj Dezinsekciji, koja ima ugovor o zaprašivanju na području Grada Zadra. Kažu da napada na zaposlene nije bilo, ali je pričinjena manja šteta na automobilu.

"Automobili su onesposobljeni pa nismo mogli obaviti zaprašivanje. Žao nam je što je došlo do takve situacije, moramo reći da su prigovori o štetnosti za ljude potpuno neutemeljeni. Koriste se isključivo preparati za tu namjenu, puno studija potvrdilo je da nemaju utjecaj na čovjeka", rekla je Anamaria Trbović iz Dezinsekcije, prenosi portal Index.

Iz PU zadarske kažu da su policajci po saznanju o događaju izašli na teren i obavili uviđaj te da preduzimaju radnje oko utvrđivanja počinilaca događaja.

Zaprašivanje na Istu je bilo najavljeno prije dvije sedmice. 

Ist je maleno ostrvo u zadarskom arhipelagu. Na njemu je stalno naseljeno manje od 200 ljudi. 

Tagovi: