Pelješki most

Motorom ubio djevojčicu prije tri godine, sada snimljen kako divlja BMW-om

  • Извор: Мондо.рс
  • 12.09.2022. 13:04

Mladić koji je divljao BMV-om na Pelješkom mostu ubio je 15-godišnju Magdalenu na pješačkom prelazu u Orebiću prije 3 godine.

On je tada kao maloljetan, vozio motor za koji nije posjedovao vozačku dozvolu.

Mladi 19-godišnji vozač vozio je krajem avgusta na Pelješkom mostu pretičući kolonu vozila na zaustavnoj traci. Na sreću, nije bilo tragedije, a policija je uspjela da ga pronađe zahvaljujući snimku.

"On ne smije da ima vozačku dozvolu i ako ga zateknu u automobilu, treba ga odmah isključiti iz saobraćaja, oduzeti vozilo i strpati u zatvor", rekao je Marko Ševrović, načelnik Odjeljenja za planiranje saobraćaja, rečeno je za RTL.

Ista osoba je, kao maloljetna, na zebri u Orebiću ubila 15-godišnju Magdalenu, upravljajući motociklom za koji nije imao vozačku dozvolu.

Kroz selo je vozio 117 kilometara na sat. Djevojčica je preminula na licu mjesta. Od tada su prošle tri godine, a on još ne služi kaznu.

"Naletio je na moju djevojku koja je uredno prelazila pješački prelaz. Još nije odslužio kaznu. Osuđen je na tri godine i devet mjeseci i smanjena mu je kazna poslije žalbe, a šta drugo da kažem? Magdalena Šimić nije više ovdje, on nije samo tog dana ubio Magdalenu, on je ubio cijelu porodicu", napisala je majka poginule djevojčice na Facebooku.

"Maloljetničko pravo se hitno mora uvesti. Mora da reaguje na neko delikventno ponašanje deteta u suprotnosti sa zakonom. Dakle, za sva lica mlađa od 18 godina koja počine krivično djelo, prvostepena i drugostepena odluka treba da se donesu za oko tri godine. Najkasnije šest mjeseci", kaže Lana Peto Kujundžić , predsjednica Savjeta za mlade Višeg krivičnog suda, prenosi "Mondo".

Iako je sakrio tešku nesreću, u međuvremenu je položio vozačku dozvolu i zamijenio motor BMV-om. Jer dok njegova presuda ne postane pravosnažna, on i dalje može da bude za volanom.

Promjena ponašanja

"Svakako da sankcija mora da bude odgovarajuća, ali i odvraćajuća. Ako je maloljetnik izvršio krivično djelo, osnovno je da promijeni svoje ponašanje. Ne da ga kazni za ono što je počinio, već da promijeni svoje ponašanje", kaže Peto Kujundžić.

Sudija bi mogao da pribjegne i drugim mjerama.

"Možete imati mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom koja se izriče u takvim slučajevima. Ako imate lice koje je počinilo teško krivično djelo u saobraćaju i onda ga imate kao recidivistu koji ponovi saobraćajni prekršaj, onda se izriču mjere. koji ograničavaju upotrebu motornih vozila", kaže saobraćajni stručnjak Ševrović.

Jer iako policija registruje takve vozače, oni su i dalje na putu zbog tromog pravosudnog sistema.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм