Fonda za finansiranje

Na Čerkezovcu obavljen dio istraživačkih radova: "Prerano govoriti o zaključcima"

  • Извор: СРНА
  • 04.05.2022. 17:25

Iz hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško Srni je danas potvrđeno da je na lokaciji Čerkezovac, predviđenoj za skladištenje radioaktivnog otpada, obavljen dio predviđenih geoloških i geofizičkih istraživanja, te dio istražnih bušenja.

Ostatak istraživačkih radova biće obavljen nakon deminiranja dijela lokacije koje se planira provesti u narednih mjesec dana.

Iz Fonda navode da je osnovna svrha predviđenih istraživanja da se dobije potpuni i precizni uvid u geološki sastav i građu terena prostora lokacije predviđene za izgradnju centra za odlaganje radioaktivnog otpada.

"Istraživanja će omogućiti vrednovanje i karakterizaciju predmetne lokacije za smještaj centra, zatim projektovanje objekata za skladištenje radioaktivnog otpada i potrebnih infrastrukturnih objekata, te dati važne podatke potrebne za sprovođenje procjene uticaja zahvata na okolinu i sigurnosne analize", navode iz Fonda.

Iz Fonda ističu da je prerano govoriti o zaključcima istraživačkih radova, jer izvođači još nisu završili sa svim ispitivanjima i nisu dostavili izvještaje u kojima će se prezentovati rezultati koji će se obraditi u studiji uticaja na okolinu, te koristiti za potrebe projektovanja i sigurnosnih analiza.

Izrađena studija uticaja, rezultati analiza sigurnosti i idejni projekat centra biće dostupni tokom javnog uvida.

Postupak procjene uticaja centra na okolinu treba da bude završen u roku od četiri mjeseca od predaje zahtjeva i studije nadležnom ministarstvu.

Iz Fonda navode da institucionalni radioaktivni otpad, koji se trenutno skladišti u dva zatvorena skladišta - Institutu "Ruđer Bošković" i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, kao i na mjestima njegovog nastanka u bolnicama, institutima i industrijskim pogonima, ostaće tamo sve do izgradnje centra za odlaganje radioaktivnog otpada, odnosno do dobijanja upotrebne dozvole za rad centra.

O svim aktivnostima, kako kažu, obavještavaju opštinu Dvor i redovno objavljuju informacije o projektu za potrebe informisanja javnosti, s naglaskom na lokalnu zajednicu.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" skladišti na lokaciji Čerkezovac, u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH. 


Тагови: