Покушао да се оправда

Начелник општине новац из буџета трошио у јавној кући

  • Извор: Индекс
  • 28.02.2024. 19:51

Комисија за одлучивање о сукобу интереса казнила је данас са 1.600 евра начелника општине Муртер – Општина Корнати у Хрватској, Тонија Турчинова због злоупотребе службеног положаја.

Турчинов је, како су појаснили, прекршио члан 7. ц Закона о спречавању сукоба интереса тако што је дописом Управном одјељењу Шибенско-книнске жупаније затражио хитно поступање у вези са случајем у којем је лично тражио издавање грађевинске дозволе за реконструкцију његовог имања у Муртеру.

У хитном налогу је тражено да се убрзају ствари од интереса за општину, углавном грађевинско земљиште, међу којима је било и његово. По хитном налогу, дозвола му је издата 09.2.2022.

Комисија је предмет отворила по службеној дужности на основу медијских извјештаја, након чега су затражили информације од општине и жупаније.

“Картица слична мојој”

Турчинов је у априлу 2019. платио у јавној кући у Аустрији службеном картицом општине Муртер. У аустријском клубу “Ла Кокоте” потрошио је 1.560 евра из буџета.

Он је тврдио да је грешком искористио картицу у клубу јер је слична његовој приватној картици, и да је лично покрио трошкове смјештаја општинске делегације у хотелу у Клагенфурту како би надокнадио штету Општини.

Хотел је Телеграму оспорио аутентичност рачуна, па је портал објавио да је Турчинов фалсификовао рачун за трошкове у хотелу како би прикрио трошкове јавне куће.

Он је након избијања афере најавио да подноси оставку на функцију одборника у Жупанијској скупштини, али и да ће, уз подршку колега и суграђана, наставити да ради на пројектима које је започео у Општини Муртер – Корнати.

Другим ријечима, остао је начелник.

Против Турчинова је у децембру прошле године пред Жупанијским судом у Сплиту подигнута оптужница за кривична дјела злоупотреба положаја и овлаштења и подстрекавање на злоупотребу положаја и овлаштења.

Оптужница је подигнута и против предузетника Томислава Пешића, који се сумњичи да је подстицао Турчинова на злоупотребу положаја и овлашћења.

Пратите нас и путем Вибера