Sredozemna medvjedica

Najugroženiji sisar na svijetu snimljen u Jadranu

  • Извор: Агенције
  • 28.10.2022. 22:21

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko - neretvanske županije izvijestila je da je u četvrtak ujutro jedinka sredozemne medvjedice opažena na kupalištu Danče u blizini istorijskoj jezgra Dubrovnika.

To je prva potvrđena dojava o ponovnoj pojavi ove vrste u tom akvatorijumu.

Javna ustanova je dojavu i video snimak primila od građanina Danija Dilberovića, koji ju je sasvim slučajno uočio i snimio kamerom u 7.55, za vrijeme snimanja ribolova.

– Javna ustanova primila je do danas više dojava o opaženoj sredozemnoj medvjedici (Monachus monachus) u području Dubrovačko-neretvanske županije i to na području posebnog rezervata u moru i području evropske ekološke mreže Malostonski zaliv, kao i u području značajnog krajolika Rijeka Dubrovačka, u blizini izvorišta rijeke Omble – naveli su iz Javne ustanove.

– Vjerujemo da će se sredozemna medvjedica u budućnosti ponovno nastaniti i podizati mlade te stvoriti stabilnu populaciju u području akvatorijuma Dubrovačko-neretvanske županije, ali i preostalog dijela Republike Hrvatske – istaknuli su iz županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

Sredozemna medvjedica najrjeđa je foka na svijetu i najugroženiji sisar u Hrvatskoj, ali i u cijelom svijetu.

Prema najpouzdanijim procjenama, na cijelom svijetu postoji manje od 700 jedinki, a na istočnom dijelu Jadranskog mora su zabilježena samo povremena opažanja, prenosi N1.

Dobroćudna je i mirna životinja stanovnik Jadrana još od davnina, a narod ju je prepoznajući njenu dobru narav i vrijednost prozvao “morskim čovikom” ili morskim medvjedom.

Тагови: