Vlada Crne Gore

Ne postoje nikakvi spiskovi nepoželjnih osoba

  • 01.11.2018. 21:19

Vlada Crne Gore saopštila je da ne postoje nikakvi spiskovi nepoželjnih osoba, već da nadležni državni organi u svakom konkretnom slučaju procjenjuju koja bi lica svojim djelovanjem mogla ugroziti zaštićene vrijednosti i interese Crne Gore i njenih građana.

Povodom medijskih napisa o zabrani ulaska u Crnu Goru pojedinim srpskim intelektualcima, Vlada Crne Gore navela je da je izrada bezbjednosnih procjena u vezi sa pojedinim događajima i djelovanjem pojedinaca koji bi mogli ugrožavati nacionalnu bezbjednost i državne interese Crne Gore, odnosno narušavati njen ugled i dostojanstvo, stalna obaveza službi bezbjednosti.

"Ukazujemo da je naša ustavna i moralna obaveza da od nedobronamjernih pojedinaca štitimo stabilnost i bezbjednost zemlje, ali i spokoj svih njenih građana, uključujući i državotvorna, patriotska i nacionalna osjećanja najvećeg broja njih", ističe se u saopštenju.

Iz crnogorske Vlade su naveli da su uvjereni da bi se na sličan način ponašala i svaka druga odgovorna Vlada, bilo gdje na svijetu.

"S tim u vezi, ne samo da razumijemo već i cijenimo kada predsjednik Vučić i drugi srpski zvaničnici štite interese i dostojanstvo Srbije. Podvlačimo da ovaj pristup, iako nam se to želi podmetnuti, nema nikakve veze sa zabranom slobode mišljenja, već se jedino i isključivo odnosi na sprečavanje stranih državljana da u Crnoj Gori izazivaju ili podstiču netrpeljivost, vrijeđaju ugled ili slave nasilni nestanak Crne Gore", dodaje se u saopštenju.

Crnogorska Uprava policije zabranila je ulazak u Crnu Goru za više srpskih intelektualaca, među kojim su akademik Matija Bećković i istoričar Čedomir Antić, uz obrazloženje da "ugrožavaju nacionalnu bezbjednost Crne Gore", objavio je podgorički "Dan".