Mitropolija crnogorsko-primorska

Neprihvatljivo naknadno stranačko obilježavanje litija

  • Извор: СРНА
  • 15.01.2022. 17:51

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je neprihvatljivo da se litije u Crnoj Gori naknadno stranački obilježavaju kao što je to učinjeno filmom "Branili smo svetinje", koji je nedavno prikazan na pojedinim televizijama.

Iz Mitropolicije ističu da je narod na čelu litija htio da vidi svoje vladike i sveštenike, a ne političare, te da je jedan od ključnih razloga njihovog uspjeha u tome što su bile i ostale crkveni, svetoduhovski i svenarodni događaj.

Ukazuju da su litije, koje su podigle i objedinile pravoslavne hrišćane u Crnoj Gori nakon izglasavanja anticivilizacijskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, bile nastavak ranijih litija koje je predvodio Sveti Vasilije Ostroški.

"Božanski karakter svenarodnih litija nije dobro poistovjećivati sa bilo kakvim drugim narodnim okupljanjima, posebno ne sa stranačkim ili staleškim", ističu iz Mitropolije.

Dodaju da treba imati u vidu da jedino duhovna sadržina litija istovremeno motiviše i sabira ljude iz različitih ideologija i slojeva društva.

"Posebno je dragocjeno što su u litijama krajem 2019. i početkom 2020. braća disala jednim duhom bez obzira na to kako se ko nacionalno izjašnjavao - Srbi i Crnogorci su u tom sveštenom hodu obrisali različite podjele i podozrenja među sobom, izmirili se i objedinili oko imena Božijeg i svojih svetinja", navode iz Mitropolije.

Kako se ističe, različitosti u nacionalnom izjašnjavanju nisu nestale, ali su ustuknule pred istinskim i spasonosnim osjećanjem svenarodnog jedinstva u Hristu čije su svetinje zajednički branili i odbranili.

Iz Mitropolije podsjećaju da su u litijama bili zajedno lideri i pripadnici različitih stranaka, kojima "služi na čast što su, ostajući vjerni svojim partijama, dali prednost svenarodnom jedinstvu oko svetinja i ćivota Svetog Vasilija Ostroškog".

Na takav način, kako navode, svi učesnici tih znamenitih događaja dali su veliki doprinos neospornom uspjehu litija na čijem je čelu bio blaženopočivši mitropolit Amfilohije kome je ta čast svenarodnog duhovnog vođe po svakom osnovu pripadala.


  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.