Crveni alarm za dvije regije

Nevrijeme stiglo u Hrvatsku, poplavljene ulice u Istri i na riječkom području

  • Извор: Агенције
  • 04.08.2023. 13:31

Nevrijeme je stiglo u Hrvatsku, kako je ranije i navaljeno. Izdato je i posebno saopštenje DHMZ-a. Danas se u Hrvatskoj očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Od sredine dana postepeno će se proširiti i na veći dio zemlje. Velika je vjerovatnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i gradom, upozoravaju iz DHMZ-a. 

Konvektivna padavina koja se stalno obnavlja na istom području, tzv. efekt voza razvio se sredinom dana na istoku Istre. Sistemi kulminiraju oko Učke gdje pada ekstremna kiša, javlja Istramet. Do 12:30 h sati najviše kiše palo je u Falalelićima iznad Ičića, čak 125 mm! U Matuljima je palo 117 mm, a i okolne postaje približavaju se 100 mm!

Katastrofalni prizori u Sloveniji, oglasile se sirene: Bujice nose sve pred sobom, mjesta odsječena

Katastrofalni prizori u Sloveniji, oglasile se sirene: Bujice nose sve pred sobom, mjesta odsječena

Padalo je u Rovinjskom selu, Pazinu, Umagu, i Kastavu. Ulice su u Opatiji poplavljene.  Jaka kiša pogodila je Fažanu u Istri, oko 12 sati, piše Večernji.hr.

"Sada se razvedrilo, stanje je dobro, u početku je padala lagana kiša te se nakon toga odjednom sve izlilo u par minuta, pa pogledajte cestu! Grom je udario tri puta, a voda je bila do 'krova'", ispričala je čitateljka za 24sata.

DHMZ je izdao crveni alarm za gospićku i riječku regiju. Zagrebačka, karlovačka i splitska regija su zasad u narandžastom, dok je ostatak Hrvatske u žutom. 

"Preduzmite mjere kako bi se zaštitili. Djelujte prema savjetima datim od strane nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerovatni su veći prekidi u saobraćaju te prekid i gubitak energije, komunikacije i snabdijevanje vodom. Opasni uslovi za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolovozima", stoji u upozorenju.

Jedna osoba poginula u poplavama u Sloveniji

Jedna osoba poginula u poplavama u Sloveniji

Građane upozoravaju da budu spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzrokovati veliku štetu i da se zaštite od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i grad. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u saobraćaju, upozorava DHMZ.

Upozorenje je poslao i HGSS. 

"S obzirom na to da je na području Slovenije danas dosta bujičnih poplava a samim time je i povećan vodostaj rijeka koje prolaze kroz teritoriju Hrvatske, molimo sve građane da budu na oprezu i prate vremensku prognozu tokom današnjeg ali i sutrašnjeg dana", napisali su.


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок