Nobilo: CIA kreirala optužnice protiv Srba

  • 03.06.2021.22:33

Ne treba zanemariti prvobitne procjene CIA-e o tome ko je koliko učestvovao u izvršenju ratnih zločina, a mislim da je strateški ured koji je postojao u Hagu, u skladu sa tim procjenama, kreirao optužnice, rekao je Anto Nobilo, poznati hrvatski advokat koji je učestvovao u suđenjima, kako Andriji Artukoviću, tako i u zastupanju generala Tihomira Blaškića na Međunarodnom sudu u Hagu.

Na pitanje voditelja emisije ATV-a “1 na 1” Marina Marinkovića da li je CIA dostavljala spisak Haškom tribunal, Nobilo je odgovorio da je to išlo posredno i sa veoma dobro razrađenom strategijom.

- Oni su imali specifično jedno tijelo za koje javnost ne zna. Dakle, postoji jedno tijelo gdje su bili diplomate, obavještajci i vrhovi tužiteljstva. To je bilo strateško jedno tijelo koje je na neki način globalno usmjeravalo rad. Optužnice su se poklapale sa procjenama CIA-e – kazao je Nobilo.

Nobilo je otkrio da je CIA odlučivala i koliko će koji narod dobiti godina robije.

- Tužilaštvo ipak odlučuje koga će se osuditi. To ne treba banalizovati, nije CIA procijenila koga će optužiti, nego je neke proporcije napravila, a oni su morali morali praviti te proporcije jer nema kapaciteta da se sudi svim zločinima. Kada se ne može sve zahvatiti onda se ide metodom uzoraka, a tu je uvijek umiješana u politika u pitanje koliko ćete uzoraka iz kog nacionalnog tkiva uzeti – istakao je Nobilo.   

Tagovi: