Selo kod Slunja

Novi detalji o padu aviona: "Čula sam jak zvuk, brujanje"

  • Извор: Индекс
  • 30.05.2022. 16:10

Kod sela Broćanska kosa, nedaleko od Slunja, pronađen je avion Cessna koji je juče nestao s radara. Poginule su sve četiri osobe koje su bile u avionu.

Na mjestu pada aviona kod Broćanca u Opštini Rakovica započeo je u ponedjeljak popodne uviđaj kojim rukovodi karlovačko Županijsko državno tužilaštvo. U njemu uz županijsku državnu tužiteljku i karlovačku policiju učestvuje i glavni avionski istražilac Danko Petrin.

"Na mjestu događaja utvrđuju se činjenice o padu aviona", rekla je županijska državna tužiteljka Vera Magdić-Bižanović, dodavši da je teško predvidjeti hoće li uviđaj biti završen danas ili će i sutra biti nastavljen.

Područje na kojem je pao avion je u policijskoj blokadi, a samo mjesto pada Cesne je šumskim putem 300 metara udaljeno od policijske blokade. Ekipa za uviđaj je stigla je u ranim popodnevnim satima, kao i glavni istražilac avionskih nesreća. Sve se pomno češlja, no sada je ključno da vatrogasci probiju put s obzirom na to da je avion pao u jednu vrtaču (udubljenje) kojih na tom području ima velik broj.

Potraga je bila teška jer je zbog udubljenja riječ o nepristupačnom terenu. Više od 400 ljudi tragalo je za nestalim avionom, kao i 13 dronova. Pronalasku su pomogle i izjave svjedoka koji su čuli zvukove povezane s padom aviona koji je nakon pada u potpunosti uništen i razlomljen na nekoliko dijelova, javila je Nova TV dodajući da je jedan dio olupine zahvaćen i požarom. 

"Čula sam jaki zvuk, brujanje, i onda ništa nekoliko sekundi, pa opet to se tako četiri, pet puta ponovilo. Ja sam se povukla u kuću i nisam obraćala pažnju. Odakle ja znam što se događa, ni na kraj pameti", opisala je za Dnevnik Nove TV Ranka iz Brezovca.

"Pa to je zvučalo kao da vam lete grane po vazduhu, ali puno toga, i to nije dugo trajalo, kratko", dodala je Marijana Milošević iz Brezovca.

U potragu na zahtjevnom i teško pristupačnom terenu bilo je uključeno oko 400 osoba s 13 dronova, deset HGSS-ovih i tri od Civilne zaštite, a akcijom je koordinisalo Ravnateljstvo civilne zaštite koje je na lokaciji formiralo Bazu operacije sa komadantnim komunikacijskim vozilom.

Formirano je 38 timova po 10 osoba kojeg su činili pripadnici Državne intervencijske jedinice civilne zaštite,  HGSS-a, policije, vatrogasaca, a uključili su se i lovci, koji poznaju teren te su davali korisne informacije. Svaki tim je pretraživao područje od 30-ak hektara zahtjevnog i teško pristupačnog terena. S obzirom da se dio tog područja odnosi i na vojni poligon Slunj, u koordinaciju potrage je bila uključena i Hrvatska vojska.

Potraga je po nepovoljnim vremenskim uslovima potrajala gotovo 23 sata.

Ostaci letjelice, krilo, rep i ostaci kabine uočeni su danas u 10,50 sati dronom iz vazduha na lokaciji južno od Bročanske kose te su odmah nakon dojave upućeni zemaljski timovi koji su potvrdili pronalazak.

Hrvatska kontrola leta je juče u 11,40 sati obavijestila Operativni centar civilne zaštite o nestalom zrakoplovu sjeverno od Rakovice na visini do 2300 stopa.


  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?