Republička uprava civilne zaštite

Novitović: Stanje u timu dobro, već se vidi učinak u Sloveniji

  • Извор: СРНА
  • 17.08.2023. 13:39

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je Srni da je već vidljiv učinak tima ove uprave koji u Sloveniji sanira štetu nastalu usljed katastrofalnih poplava.

"Vidi se naš, ali i učinak ostalih timova i građana Slovenije i volontera koji već 12 dana otklanjaju posljedice poplava", istakao je Novitović i dodao da je dobro stanje u timu Republičke uprave i da se sve aktivnosti sprovode po planu.

Novitović je rekao da tim Republičke uprave civilne zaštite trenutno radi na dvije lokacije sa teškim radnim mašinama - opštinama Ljubno i Mozirje.

On je naveo da je u timu Republičke uprave civilne zaštite 12 pripadnika, da su tamo angažovani do 23. avgusta, ali da im je upućen poziv od Slovenije, da ukoliko su u mogućnosti produže boravak do 30. avgusta.

"Tim Civilne zaštite Srpske angažovan u mjestu Ljubno"

"Odluka Vlade i jeste na 10 dana, s mogućnosti produžavanja našeg boravka. Dio koji moramo razmotriti je i finansijske prirode, ali mislim da ćemo naći način da udovoljimo zahtjevu zemlje domaćina i da budemo radno angažovani do 30. avgusta", rekao je Novitović.

On je napomenuo da ih je nedavno posjetila ministar spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon, koja je izrazila zadovoljstvo načinom njihovog ophođenja i učinkom na terenu, kao i predstavnici Evropskog mehanizma civilne zaštite i zemlje domaćina.

"Sada kada prođete dijelom saobraćajnice uz rijeku Savinju vidite koliko je uređeno, ali i šta tek predstoji. Mislim da će oni imati cijelu godinu da otklanjaju posljedice ovih poplava", ocijenio je Novitović.

Novitović: U Sloveniji ostajemo dok bude trebalo

Novitović: U Sloveniji ostajemo dok bude trebalo

Prema njegovim riječima, u tom dijelu Slovenije ljudi žive od turizma, od ribolova, jer je rijeka Savinja čista i njeno korito je bilo izuzetno uređeno.

"Dvorišta su očišćena, smeće je odvezeno, sve službe rade svoj posao, ali dugo će oni imati aktivnosti da bi se vratili u stanje kakvo je bilo prije poplava", dodao je Novitović.

On je naveo da su poplave koje su ih zadesile 2012. godine bile velike i razorne, ali nisu bile ni blizu ovoga što im se sada dogodilo. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.