Друштво чланова Матице српске у Црној Гори

Одбацити приједлог резолуције о Сребреници

  • Извор: СРНА
  • 07.05.2024. 15:48

Друштво чланова Матице српске у Црној Гори позвало је црногорску Владу и скупштинску већину да одбаце лицемјерну и лажну резолуцију о Сребреници која, како наводе, Србима, Црногорцима и Херцеговцима, пришива стигму геноцидног народа.

"Обраћамо се апелом да званична Црна Гора не подржи тзв. резолуцију о Сребреници којом се један ратни злочин из геополитичких разлога квалификује као геноцид, како би се прикрио истински геноцид над српским народом у 20. вијеку, како би се амнестирали они који су над њим починили тај геноцид, а код преживјелих потомака наметнуло осјећање кривице и потчињености", навели су из Друштва.

У апелу се указује да резолуцију о Сребреници у УН подноси Њемачка која је вишеструки повратник у злод‌јелима над српским народом током 20. вијека и додаје да је "најновији акт непријатељства раван нацистичком шестоаприлском бомбардовању Народне библиотеке у Београду којим је покушано уништење историјског памћења цијелог једног народа".

"Није ли овакво понашање Њемачке – цинизам и лицемјерје незабиљежено у новијој историји међународних односа? Није ли потенцијална подршка Црне Горе том лицемјерју и цинизму оглушење о правду и право? Није ли убјеђивање грађана Црне Горе да ће подршка њемачком цинизму и лицемјерју донијети помирење у самој Црној Гори и њеном сусједству нешто још црње и горе од цинизма и лицемјерја?", питају из Матице српске - Друштво у Црној Гори.

Они су позвали Владу да послуша глас народа у Црној Гори, као глас савјести и да одбаци резолуцију и поручили члановима Владе да буду свјесни личне моралне, политичке и историјске одговорности коју ће "трајно и неопростиво понијети".

Из Друштва су навели да ће Влада Црне Горе, уколико се оглуши о глас народа, "одлучити да слободарску, достојанствену, непокорну, светосавску и његошевску Црну Гору баци под ноге туђих интереса".

"Тако ћете својеручно још једном забетонирати јаме и затрти стратишта на којима су мученичком смрћу страдали наши преци од оних чији су потомци данас предлагачи сребреничке резолуције", наводи се у апелу Матице српске-Друштво у Црној Гори, упућеном данас Влади у Подгорици и скупштинској већини.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.