Trg bana Jelačića

Okupljanje u Zagrebu: Hrvatska vojska je u Oluji počinila mnogo zločina nad Srbima

  • Izvor: Index.hr
  • 03.08.2022.09:13

Za danas u podne na Trgu bana Jelačića u Zagrebu zakazana je "polusatna antiratna akcija".

Kako navode organizatori, akcija će se održati "u znak sjećanja na naše sugrađane, državljane ove zemlje ubijene i protjerane tokom i nakon vojne operacije Oluja".

"Akcijom izražavamo solidarnost sa svim žrtvama rata i sa svim žrtvama zločina počinjenih u naše ime. Za vrijeme i nakon operacija Oluja pripadnici Hrvatske vojske i policije te civili počinili su veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom RH, a da najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran.

Prema procjenama civilnog društva, tokom i nakon Oluje ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća. Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njenih građana, čiji je povratak godinama bio sistemski otežavan i onemogućavan", navodi se u saopštenju kojim se medije obavještava o današnjoj akciji. 

"Suprotstavljamo se državnom poricanju činjenica o Oluji"

Upozorava se da su tokom i nakon Oluje ubijeni Srbi, da su protjerivani i da je njihova imovina pokradena i uništena te se navodi da postoji "državno poricanje činjenica". 

"Suprotstavljamo se državnom poricanju činjenica te ukazujemo i upozoravamo na to da su tokom i nakon ove operacije ubijeni naši sugrađani srpskog etniciteta, njihova je imovina pokradena i uništavana, članovi njihovih porodica su protjerani, a povratak im je de facto onemogućen. Društvo utemeljeno na nepriznavanju svojih grešaka iz prošlosti, nema perspektivu mirne budućnosti. Zahtijevamo procesuiranje počinilaca ratnih zločina počinjenih tokom i nakon Oluje. Zločini u Oluji su odgovornost hrvatske države", stoji u saopštenju.

Potpisnici saopštenja optužuju hrvatske političare za neodgovorno ponašanje prema suočavanju s prošlošću, a aktuelnu vlast prozivaju da ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama, prenosi Index.

"Neshvatljivo nam je neodgovorno ponašanje hrvatskih političara prema suočavanju s prošlošću. Aktualno političko rukovodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama ovih zločina, prema ljudima koji su ubijeni. Za nas kao predstavnice/ke civilnog društva, suočavanje s Olujom treba biti put pomirenja, a ne put razdora. To ne treba biti put slavlja, nego put razumijevanja. Sve dok se ne suočimo s ratnim zločinima u Oluji, nemamo pravo upirati prste u druge", navodi se još u saopštenju.

Na kraju stoji kako akciju organizuju i saopštenje potpisuju Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb), Inicijativa mladih za ljudska prava (Zagreb), Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije - UDIK (Sarajevo), Ženska mreža Hrvatske.