Ispovijest Frederika Malije

On je među posljednjima vidio princezu Dajanu živu: Borila se za dah

  • Извор: Телеграф
  • 29.08.2022. 18:25

Žena je ležala zgrčena na podu zgužvanog "mercedesa". Nije bila pri svijesti, borila se da dođe do daha. Francuski ljekar nije znao ko je ona, samo je bio fokusiran na to da joj spasi život.

Frederik Malije i dalje se živo sjeća šta se dogodilo tog kobnog 31. avgusta 1997. godine, a svjestan je i činjenice da je jedan od posljednjih ljudi koji je princezu Dajanu vidio živu.

- Svjestan sam da će moje ime uvijek biti povezivano sa ovom tragedijom. Osjećam se i pomalo odgovornim za njene posljednje trenutke - priča dr Malije, koji je bio na putu ka kući sa jedne proslave, kada je naletio na automobil uništen u saobraćajnoj nesreći.

Dok se Britanija i poštovaoci pokojne princeze širom svijeta spremaju da obilježe četvrt vijeka od njene tragične pogibije, ovaj ljekar se sjeća kako je sve izgledalo nakon nesreće.

Kobne noći Malije je vozio kroz tunel kada je ugledao "mercedes", gotovo prepolovljen, koji se dimio.

- Prišao sam olupini, otvorio vrata i pogledao unutra - priča doktor.

Kaže da je vidio četvoro ljudi.

- Dvoje je bilo mrtvo, nisu davali znake života, nisu disali. Drugo dvoje, sa desne strane, bili su živi, ali u teškom stanju. Putnik koji je sjedio naprijed je vrištao. Mogao je da sačeka par minuta. Putnica, mlada žena, bila je na koljenima na podu vozila, glava joj je bila pognuta, teško je disala. Njoj je hitno bila potrebna pomoć - prisjeća se ljekar.

Otrčao je do svog automobila da pozove pomoć i da uzme torbu.

- Žena nije bila pri svijesti. Zahvaljujući ambo balonu za reanimaciju dobila je malo snage, ali nije mogla ništa da kaže - priča Malije.

Doktor će tek kasnije saznati istinu, baš kao i ostatak svijeta - da je žena koja je liječio princeza Dajana.

- Znam da zvuči iznenađujuće, ali nisam je prepoznao. Bio sam u vozilu, na zadnjem sjedištu i pružao pomoć. Vidio sam da je veoma lijepa, ali moja pažnja je bila usmjerena na to da je spasim. Nisam imao vremena da mislim o tome ko je ta žena - priča dr Malije.

Neko ko je stao iza njega rekao je da žrtve govore engleski, pa je i on pokušao tako da komunicira sa princezom.

- Rekao sam joj da sam ljekar, da sam pozvao Hitnu pomoć. Pokušao sam da je utješim - kaže Malije.

Dok je pokušavao da je spasi, primijetio je da okolo nešto bljeska. Shvatio je da su to blicevi fotoaparata, jer su se fotografi okupili. Istragom je ustanovljeno da je Dajanin šofer Henri Paul bio pijan i da je vozio velikom brzinom kako bi pobjegao od fotografa.

Malije je kaže da mu fotoreporteri nisu smetali da radi svoj posao.

Vatrogasci su brzo došli, a Dajana je prebačena u parisku bolnicu, gdje je umrla nekoliko sati kasnije. Poginuli su i njen saputnik Dodi Fajed i vozač.

- Bio je preveliki šok kada sam saznao da je to bila princeza Dajana i da je preminula - rekao je Malije, kojeg je tada počela da izjeda sumnja da li je uradio apsolutno sve da je spase.

- Pitao sam se da li sam odradio svoj posao kako treba. Pitao sam svoje profesore, pitao sam inspektore - rekao je doktor i dodao da su mu svi rekli da je uradio sve što je mogao.

Na svaku godišnjicu sećanja naviru, ali i svaki put kada prođe kroz tunel Alma, gdje se nesreća dogodila.

(Foto: TANJUG)


Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм