Bili potpuno zdravi

Opasna bakterija u Hrvatskoj ubila četiri osobe

  • Извор: Блиц
  • 02.02.2023. 12:33

Invanzivna bakterijska streptokokna infekcija je jako teška bolest, i četvoro preminulih od 15 koji su oboljeli je, nažalost, očekivani danak tih komplikacija, odgovara dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) na pitanje novinara kako je moguće da je preminulo čak četvoro od 15 oboljelih.

Bili su u uzrastu od 35 do 65 godina i prethodno potpuno zdravi.

Dvoje je preminulo u roku prva 24 sata od prijema u bolnicu. Među 15 slučajeva invanzivnih streptokoka je i dvoje djece školskog uzrasta. Četvoro preminulih je živjelo u različitim sredinama, saznaje 24sata.hr.Dr. Pavić Šimetin pojašnjava kako je reč o komplikaciji osnovne bolesti – angine ili šarlaha, zbog kojih je pomoć ljekara od decembra zatražilo oko 6.000 osoba – 4.500 zbog angine, hiljadu i po zbog šarlaha.

Među tih šest hiljada je 15 onih koji imaju tešku komplikaciju osnovne bolesti, čija je smrtnost jako visoka. Bakterija se ne zadržava u grlu ili na koži već može zahvatiti moždane ovojnice i da izazove meningitis, ili ući u krvotok uzrokujući sepsu, koja onda zahvata sve organe, pojašnjava Pavić Šimetin za 24sata.

– Strašno, baš strašno. Dvoje od četvoro je preminulo u roku 24 sata od prijema u bolnicu. Streptokoke se jako brzo razvijaju u tešku bolest. Srećom, za veliku većinu zaraženih ostaje na angini ili šarlahu, koji isto nisu lagane bolesti. Ko god ih je imao, zna koliko su teške – kaže lekar, prenosi Blic.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм