"Politika"

Optužnica za Petrovačku cestu još nije uručena okrivljenima

  • Извор: СРНА
  • 19.07.2022. 09:45

Optužnica protiv četvorice hrvatskih oficira koja ih tereti da su u avgustu 1995. godine raketirali kolonu srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca, a koju je podiglo Tužilaštvo Srbije za ratne zločine, još nije dostavljena okrivljenima, piše "Politika".

Razlog za to je što njihovi branioci, advokati sa spiska Advokatske komore Beograda, koji su im dodijeljeni po službenoj dužnosti, nisu u kontaktu sa svojim branjenicima.

Tužilaštvo tereti Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelinića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina da su 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti u BiH.

Akt tužilaštva trenutno se nalazi u Apelacionom sudu u Beogradu koji treba da odluči o žalbama koje su, nakon potvrđivanja optužnice, podnijeli branioci hrvatskih oficira.

Predmet je u ovom sudu od 22. juna, pa bi se uskoro mogla očekivati odluka o pravosnažnosti optužnice.

Ukoliko Apelacioni sud u Beogradu odbaci žalbe kojima je krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo optužnicu, ona će imati pravnu snagu, a sudsko vijeće kojem bude dodijeljen predmet u rad odrediće termin početka suđenja.

Ako žalba branilaca bude usvojena, sud će ponovo morati da odlučuje o njenom potvrđivanju.

Branilac prvookrivljenog Mikca, Aleksandar Olenik, rekao je ovom listu da odluku Apelacionog suda očekuje narednih dana.

Olenik, inače građanski aktivista i poslanik u prethodnom sazivu Skupštine Srbije sa liste "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani", potvrdio je da je branilac po službenoj dužnosti i da nije u kontaktu sa svojim branjenikom jer to tehnički nije izvodljivo.

Suđenje u odsustvu je institut koji je propisan Zakonikom o krivičnom postupku Srbije.

Optužnica protiv okrivljenih hrvatskih oficira podignuta je poslije višegodišnjeg pretkrivičnog postupka i istrage koja je trajala oko godinu dana, a tokom koje su prikupljeni mnogobrojni dokazi.

U istrazi je korištena dokumentacija i informacije koje je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine pribavilo od Haškog tribunala, materijalni dokazi MUP-a Republike Srpske, zapisnici o uviđaju, foto-dokumentacija, iskazi svjedoka, medicinska i vještačenja vojne struke, navodi list.


  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм