Ana Karamarko

Osuđena supruga bivšeg premijera Hrvatske

  • Извор: Агенције
  • 09.11.2022. 16:35

Preduzetnica Ana Karamarko, supruga bivšeg premijera i nekadašnjeg šefa HDZ-a, Tomislava Karamarka, osuđena je zbog utaje poreza.

Njoj je Županski sud u Zagrebu izrekao kaznu od 10 mjeseci zatvora, uslovno tri godine i novčanu kaznu od 50.000 kuna.

Obje kazne su izrečene na osnovu nagodbe koju je Karamarko postigla sa USKOK-om, s tim da mora da vrati i 160.000 kuna neplaćenog poreza, javila je Hina.

Mediji su ranije izvjestili da je Ana Karamarko u februaru ove godine iznoseći odbranu pred USKOK-ovim tužiocima priznala krivicu.

Ona je uhapšena u maju prošle godine u okviru akcije "Flajš" zajedno s Tomislavom Pavkovićem i Oliverom Kolobarićem koji su, prema USKOK-ovoj optužnici, bili na čelu zločinačke grupe u kojoj je bilo povezano nekoliko desetina fizičkih i pravnih osoba radi poreskih prevara.

USKOK je suprugu bivšeg premijera teretio da je putem svoje firme "Drimia" platila dvjema Pavkovićevim firmama 467.500 kuna za usluge koje u stvarnosti nisu bile obavljene.

Grupa je nezakonito, prema navodima USKOK-a, zaradila najmanje 20 miliona kuna, a državni budžet oštetila za oko 11.5 miliona kuna, prenosi "b92".

Тагови: