Hrvatska

Otac natjerao djecu golu u kadu i pustio hladnu vodu: "Tako ćete sjediti do jutra"

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 11.04.2023. 13:05

Otac sa sjevera Hrvatske primijenio je brutalno kažnjavanje djece zbog kojeg je intervenisala i policija. Kada su stigli na intervenciju, policajci su u kadi punoj hladne vode zatekli dvojicu promrzlih i golih dječaka.

Sve je završilo na sudu i nedavno je okončano pravosnažnom kaznom od osam mjeseci bezuslovnog zatvora. 

Drama za dječake krenula je oko 19 sati 12. oktobra prošle godine u porodičnoj kući. Otac ih je tukao rukama po tijelu pa je jednom dječaku nanio natučenja lakta i leđa, a drugom leđa, vrata i kukova. Obojicu ih je zatim natjerao da skinu odjeću sa sebe te ih natjerao u kupaonicu da goli sjednu u kadu. Pritom je pustio hladnu vodu i odbio uključiti grijanje te zatim širom otvorio prozor u kupaonici, piše Jutarnji list.

"Tako ćete u kaditi sjediti do jutra"

"Tako ćete u kadi sjediti do jutra", kazao im je otac dok su dječaci plakali i tresli se od hladnoće. U jednom trenutku njihova maloljetna sestra se vratila kući pa je i ona proživjela očev teror. Navodno ju je prvo odbio pustiti u kuću, da bi je zatim udario rukom po glavi i pljunuo u lice, a na kraju joj rekao da se više ne vraća kući jer da će je ošišati pa je pozvala policiju.

Nemile scene prekinula je policija koja je muškarca uhapsila, a tužilaštvo je nakon svega protiv njega podignulo optužnicu zbog povrede djetetovih prava. Na suđenju se muškarac posuo pepelom pa je na kraju nedavno nepravosnažno osuđen na dvije godine zatvora, međutim neuvjetovani dio kazne je osam mjeseci, dok je 16 mjeseci s trogodišnjim rokom kušnje. Na sve to sud je odredio i zaštitni nadzor koji može trajati do proteka roka provjeravanja kao i bezbjednosnu mjeru obaveznog psihosocijalnog tretmana. Međutim, oslobođen je plaćanja sudskih troškova i branioca po službenoj dužnosti.

Priznao krivicu

"Žao mi je zbog svega i obećavam da se više neću tako ponašati prema djeci. Sinovi su prije mog dolaska doma konzumirali Galaxy. Bili su blijedi. A djeca na sve redovno ne pohađaju školu i to mi je tog dana bila rekla i učiteljica. Inače, vikao sam te zgode na vanbračnu suprugu jer ne pazi na djecu. Kćerka se stalo skita, a sve troje djece puši. Inače, sinovi su bili nekoliko minuta u kadi do dolaska policije, a prozor kupaonice je od ranije bio otvoren", pravdao se muškarac, prenosi Jutarnji.

Prilikom određivanja visine kazne, sud mu je kao olakšavajuću okolnost uzeo njegovu raniju neosuđivanost, priznanje djela, iskazano žaljenje te obećanje da više neće činiti ista ni slična djela. Kao otežana okolnost uzeta je činjenica da je pokazao vrlo veliku količinu kriminalne volje i upornosti prilikom vršenja kaznenih djela na štetu vlastite maloljetne djece. 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)