Istraživanje

Otkriveno malo atmosfersko taloženje metala u Jadranu

  • Извор: Аваз
  • 31.08.2021. 15:58

Prvi rezultati istraživanja naučnika IRB-a i Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada o atmosferskom taloženju metala u tragovima na površinske vode srednjeg Jadrana pokazuju niske koncentracije metala, koje treba stalno nadzirati zbog uticaja na atmosferu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u radu Atmospheric Deposition of Biologically Relevant Trace Metals in the Eastern Adriatic Coastal Area, a istraživanje je provedeno u sklopu projekta Hrvatske fondacije za nauku IP-2018-01-3105 BiREADI - Biohemijski odgovori površinskog sloja oligotrofnog područja Jadranskog mora na atmosfersko taloženje, voditeljice dr. sc. Sanje Frka Milosavljević, saopštio je u utorak IRB.

Istaknuto je da atmosfersko taloženje može biti posebno važno za oligotrofne vode, koje su siromašne hranjivim solima, kao što je to područje srednjeg Jadrana.

Atmosferski prenos često je i dominantan put kojim se prirodne i antropogene tvari prenose s kopna na morsko područje, a, kako je navedeno, jednom uneseni putem procesa suhog i mokrog taloženja, atmosferske lebdeće čestice ili aerosoli postaju vanjski izvor hranjivih, ali i toksičnih tvari za vodene ekosustave.

Podsjeća se na to da je obalno područje Jadranskoga mora pod konstantnim uticajem antropogenih aerosola urbanih i industrijskih dijelova kontinentalne Evrope, kao i donosa saharske prašine, posebno u proljeće i ljeto. Područje je i vrlo visokog rizika od otvorenih požara, koji predstavljaju izvor emisija aerosola, čiji uticaj na površinske vodene sustave do danas nije istražen.

Procjenjuje se da bi kompleksna međudjelovanja biologije i hemije površinskih voda, atmosferske hemije i klime mogla postati još važnija u budućnosti.

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм