Crna Gora

Padaju cijene stanova

 • Izvor: Srna
 • 25.05.2023. 16:42

Prosječna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji na nivou Crne Gore u prvom kvartalu /januar-mart/ ove godine iznosila je 1.389 evra, što je treći uzastopni kvartal sa padom cijena stanova, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat.

U trećem kvartalu prošle godine /jul, avgust, septembar/ prosječna cijena kvadrata u novogradnji u komercijalnoj prodaji bila je na rekordnom nivou i iznosila je 1.446 evra, u četvrtom kvartalu /oktobar, novembar, decembar/ pala je na 1.409 evra, a sada na 1.389 evra.

U 2020. godini, tokom pandemije kovida 10, cijena kvadrata stana, prema podacima Monstata pala je na prosječnih oko 1.100 evra, da bi tokom 2021. godine narasla na oko 1.200 evra. U posljednjem kvartalu 2021. godine prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji i komercijalnoj prodaji iznosila je 1.209 evra i nakon toga počinje njen rast.

Na početku prošle godine prosječna cijena metra kvadratnog stana porasla je na 1.346 evra, a zatim u drugom kvartalu na 1.425 evra. Razlozi za to povećanje, kako je tada saopštavano iz građevinskih preduzeća, bio je rast cijena građevinskih materijala izazvan poremećajem na tržištu zbog izbijanja rata u Ukrajini, prekidom linija snabdijevanja i rasta cijene energenata.

Cijene građevinskih materijala počele da padaju krajem prošle godine, ali cijene stanova nisu u potpunosti pratile taj pad zbog toga što je u međuvremenu došlo do rasta interesovanja kupaca prije svega Ukrajinaca, Rusa i Turaka.

U Podgorici je prosječna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u komercijalnoj prodaji u prvom kvartalu ove godine iznosila 1.409 evra. To je najniža cijena u posljednja četiri kvartala.

Na primorju prosječna cijena kvadrata sada iznosi 1.392 evra, i neznatno je veća nego na kraju prošle godine kada je bila 1.387 evra. Znatno veće cijene stanova u šest primorskih opština bile su u prvoj polovini 2022. godine - 1.445 i 1.473 evra.

U sjevernoj regiji prosječna cijena metra kvadratng u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1.201 evro, što je treći uzastopni kvartal njihovog pada. Na sjeveru su bile veće cijene stanova krajem 2021. /1.399 evra/ i početkom 2022. godine /1.352 evra/ nego u drugom dijelu prošle godine i sada.

Istraživanje Monstata obuhvata i cijene metra kvadratnog stanova u takozvanoj solidarnoj stambenoj izgradnji koja obuhvata prodaju stanova od stambenih zadruga.

U prvom kvartalu ove godine stanovi iz solidarne izgradnje prodavani su po cijeni od 600 evra po kvadratu. Na primorju i u sjevernoj regiji, nije bilo prodaja ovih stanova, dok je u centralnoj regiji njihov kvadrat koštao 589 evra. 

Tagovi:
 • 14:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 15:00 Tet a tet (R)

  Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti? Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

 • 16:00 Autošop magazin (R)

  Specijalna emisija posvećena automobilizmu i auto-industriji, aeornautici, digitalnim tehnologijama i saobraćaju. Sve što ste željeli da saznate o automobilima.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: The Paper/Novine (R) (12+)

  Serija 'Novine' hrvatska je kriminalistička serija u režiji Dalibora Matanića, a prema scenariju Ivice Đikić.