Далмација

Партијарх Порфирије служио литургију у Шибенику

  • Извор: СРНА
  • 11.02.2024. 18:23

Његова светост патријарх српски Порфирије данас је на почетку посјете Епархији далматинској служио Свету архијерејску литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Шибенику.

Патријарху Порфирију саслуживали су епископи далматински Никодим, нишки Арсеније и осечко-пољски и барањски Херувим, као и свештеници и ђакони из више епископија, објављено је на сајту Српске православне цркве.

У својој проповиједи, патријарх Порфирије је истакао да је радостан због данашњег сабрања у шибеничком Саборном храму поводом најважнијег догађаја у животу свакога човека, односно због служења Свете литургије.

"Вера је оно што је основ нашега живота. Када имамо вере онда и наша логика другачије мисли и наше очи другачије виде и срце наше другачије љуби. Када имамо вере, онда је све чудо у нашем животу, онда се непрестано исцељујемо и ми и све оно што имамо, и ми и наши ближњи", нагласио је патријарх Порфирије.

Он је истакао да љубав Божја унапријед прихвата све и свакога онаквим какав он јесте и унапред свима прашта, унапред све грли, све узима у своје наручје.

"Да нам Бог да да припадамо истинској и правој вери, да верујемо исправно, да верујемо православно, али да та наша вера не буде мртва, јер је вера без дела мртва. Да буде делатна, да буде наш живот и онда ће заиста све бити чудо у нашем животу, а најпре чињеница да познајемо Бога Којега онда славимо са свима светима и овде и сада и у векове векова", поручио је патријарх Порфирије.

Светој архијерејској литургији присуствовали су многобројни вјерници, од којих су многи приступили Божанском Причешћу, истакли су из СПЦ.

Литургијом у Шибенику почела је дводневна посјета патријарха Порфирија Епархији далматинској поводом славе Богословије Света три јерарха у манастиру Крки.

У манастиру Крка данас ће бити служена доксологија у част патријарха, наког чега ће је предвиђено свечано вечерње богослужење.

Његова светост ће сутра, на дан Света три јерарха, у манастиру Крка служити Свету архијерејску литургију. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм