Predsjednik Sjeverne Makedonije

Pendarovski: Ako je cijena da ne budemo Makedonci, ne treba nam EU

  • 02.05.2020. 16:15

Ako je cijena ulaska u Evropsku uniju da kažemo da nismo Makedonci i da jezik kojim govorimo nije makedonski, onda nam ne treba EU, rekao je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Pendarovski je u intervjuu za Alsat-M televiziju komentarišući izjavu Bugarske priloženu zaključcima Savjeta za opšte poslove EU a koja se tiče zahtjeva Sofije kada je riječ o makedonskom jeziku, rekao da je to "najrigidnija" odredba u deklaraciji bugarskog parlamenta, prenosi MIA.

"Iskren da budem, pročitao sam rečenicu dva-tri puta. Kad sam pročitao prvi put, nisam mogao da vjerujem da u 21. vijeku neko može da osporava nečiji jeziku, osporava njegov višedecenijski naziv, uprkos činjenici da je kodifikovan", rekao je Pendarovski.

Makedonski jezik, kaže, predstavlja istorijsku činjenicu i međunarodno je priznat 1974. godine, a UN su ga verifikovale 1977. Podsjetio je i da je makedonski standardni jezik kodifikovan 1946 godine.

Prema njegovim riječima, deklaracija bugarskog parlamenta je protiv nekoliko osnovnih principa sporazuma Skoplja i Sofije.

Pendarovski je rekao da bugarska deklaracija može da postane "prava politička prepreka" u usvajanju pregovaračkog okvira između Evropske komisije i Sjeverne Makedonije u junu.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм