Premijer Hrvatske

Plenković: Hrvatska ograničila cijenu struje i gasa za domaćinstva tokom zime

  • Izvor: Tanjug
  • 08.09.2022.12:27

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavlja u vladi paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, koji, između ostalog, predviđa, ograničene cijene struje i gasa za domaćinstva, a oni koji budu štedjeli i trošili manje, plaćaće manje.

Plenković je na otvorenoj sjednici vlade rekao da je ova mjera kada je o struji riječ fiksirana na period od 1. oktobra ove do 1. marta naredne godine.

Nešto skuplju električnu energiju plaćaće subjekti koji se ne mogu smatrati privrednim, kao što su škole, bolnice, vjerske zajednice, gradovi, opštine, komunalna preduzeća, vrtići, koji imaju drugu svrhu.

Njima će, rekao je, biti obezbijđena univerzalna struja, čija će cijena biti nešto malo više u odnosu na onu za domaćinstva.

Firme i preduzetnici će imati novu cijenu struju i razvrstani su u tri kategorije, zavisno od potrošnje električne energije.

I cijene gasa za domaćinstva će biti fiksirane na period do 1. aprila naredne godine, rekao je Plenković i dodao da će, kada je o preduzetnicima ijreč, Hrvatska se u Briselu zalagati za, kako je rekao, cijelovito i zajedničko rješenje.

Najavio je da će ministar privrede tim Davor Filipović tim povodom danas optutovati u Brisel.

"Hrvatska će moći da doprinese tu dosta sa svojom infrastrukturom, od gasovoda, naftovoda i terminala za skladištenje gasa", rekao je premijer, koji je govorio sve vrijeme koristio grafičke prikaze.

Predstavljeni paket mjera, Plenković je predstavio kao snažnu intervenciju za dobrobit Hrvatske i njenih građana.

"Koji je odgovor vlade? Snažan, sveobuhvatan i pravedan. Mora očuvati standard građana, održati funkcioniranje institucija i da zadržimo snažan privredni rast", rekao je Plenković.