Hrvatski premijer

Plenković: Interes Hrvatske je da zemlje u susjedstvu budu članice EU

  • Извор: СРНА
  • 03.11.2022. 18:04

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Berlinu da je u interesu Hrvatske da sve zemlje u njenom susjedstvu budu članice Evropske unije /EU/ i pohvalio napore NJemačke u oživljavanju Berlinskog procesa.

Plenković je nakon današnjeg samita u Berlinu rekao da je cilj Berlinskog procesa podstaći saradnju i privredni razvoj šest zemalja regiona i ubrzati integraciju u EU.

On je istakao da je u interesu Hrvatske da sve susjedne zemlje rade na napretku na putu ka EU.

"To je dobro za njihovu stabilnost, ekonomsku i socijalnu situaciju i za sprečavanje nezakonitih migracija", rekao je Plenković.

On je, komentarišući kritike ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Svena Alkalaja na račun Kristijana Šmita, rekao da u BiH nema volje za ravnopravnost svih naroda.

"Ove kritike pokazuju da nema političke volje da u BiH treba da vlada ravnopravnost između Bošnjaka, Hrvata i Srba u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je Plenković.

On smatra i da je stav člana Predsjedništva BiH Željka Komšića /da učešće vojske Hrvatske u misiji Eufora - "Altea" nije prihvatljivo/ apsurdan i da Komšić ima stalno antihrvatski narativ, prenijela je Hina.

"To dovodi do dosta apsurdne situacije da neko ko navodno predstavlja Hrvate u BiH stalno vodi politiku protiv Hrvatske", rekao je hrvatski premijer u Berlinu.