Premijer Hrvatske

Plenković: Kad se neko prebrojava, valjda se priprema za sukob

  • Извор: Индекс
  • 27.07.2022. 20:09

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je nakon sjednice HDZ-a održao pres konferenciju.

Plenković se, između ostalog, dotakao i BiH i današnje odluke visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

- Nisu se htjeli dogovoriti s predstavnicima Hrvata o reformi izbornog zakona i ustavnoj reformi. Njima očito odgovara status quo i izborni sistem u kojem će hrvatski narod biti margilizovan i preglasan - rekao je o Bošnjacima, piše Index.hr. 

Komšić je nelegitimni hrvatski predstavnik

- Komšić je odradio već tri mandata, po nama kao nelegitimni hrvatski predstavnik jer za njega većinom glasaju Bošnjaci. Svi nažalost tolerišemo i zgražamo se nad činjenicom da se to događa od 2006. On će sada to nastojati učiniti ponovno jer može - rekao je.

Kritikovao je proteste u Sarajevu.

- Na njima smo vidjeli teške uvrede pa i čak prijetnje prema Šmitu, on je planirao niz izmjena izbornog zakona. On sada to nije učinio, vidim da je dao još nekoliko sedmica da se političari kao sami dogovore, ali ja nažalost nemam velikih očekivanja i iluzija da će se u ljeti nakon dvije i pol godine dogovoriti - rekao je Plenković.

Osudio izjavu Izetbegovića

Premijer Hrvatske govorio je i o izjavi lidera SDA Bakira Izetbegvoića.

- Niz je agresivnih izjava, gotovo pozivanja na prebrojavanje. Kad se neko prebrojava, valjda se priprema za sukob. To je izjava koja me zgrozila i koju osuđujem. Mislim da je to van svih okvira i upućuje nas na zaključak da bošnjačke političke stranke ne žele dogovor s hrvatskim strankama, nego žele i dalje svoju brojčanu nadmoć koristiti u političkim utakmicama - rekao je dodajući da je to protivno Dejtonu i loše za odnose Hrvata i Bošnjaka.

- Visoki predstavnik je zadnja šansa da se poprave nepravde prema Hrvatima - kazao je.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.