Хрватска

Пленковић смијенио министра привреде

  • Извор: Индекс
  • 12.12.2023. 15:09

Премијер Хрватске Андреј Пленковић смијенио је министра привреде Давора Филиповића.

Ова информација долази након избијања нове велике афере у власти. Недјељник "Национал" објавио је, подсјетимо, транскрипт у којем Филиповићев савјетник Јурица Ловринчевић, према тврдњама, рекетари локалну Мрежу ТВ.

Из владе је накнадно потврђена смјена Филиповића.

Пленковић је смијенио и Филиповићевог савјетника Ловринчевића. 

"Предсједник Владе Андреј Пленковић данас је потписао Рјешење о разрјешењу министра привреде и одрживог развоја др сц. Давора Филиповића. Тиме уједно Јурица Ловринчевић престаје бити посебни савјетник у кабинету министра", навели су из Владе Хрватске и додали:

"Такође, данас је одржана 270. (телефонска) сједница Владе Републике Хрватске на којој је Јурица Ловринчевић разријешен свих дужности на које га је именовала Влада: дужности члана Кризног тима за План интервенције о мјерама заштите сигурности снабдијевања гасом Републике Хрватске и дужности члана Управног одбора Фонда за заштиту околиша и енергетску ефикасност те је стављена изван снаге Одлука о овласти за заступање Владе у Скупштини друштва Хрватски оператор тржишта енергије".

Из УСКОК-а су кратко поручили да истражују Филиповићевог савјетника Јурицу Ловринчевића.


Каран: БиХ привлачна за радикални исламизам

Каран: БиХ привлачна за радикални исламизам

"Поводом бројних новинских упита везаних за поступање на темељу текста објављеног у данашњем 'Националу', у којем су изнесене сумње на почињење коруптивних кривичних дјела, потврђујемо провођење извида у предметном случају. УСКОК ће након прибављања потребних података и разматрања свих релевантних околности, правовремено обавијестити јавност о даљњем поступању", саопштено је.

Наиме, недјељник "Национал" у данашњем је броју објавио да је Јурица Ловринчевић, посебни савјетник министра привреде Давора Филиповића, нудио локалној загребачкој телевизији Мрежи ТВ закуп огласног простора уиме већег броја државних фирми и институција.

Обећане уплате ишле су изнад 200 хиљада евра унутар три мјесеца, међутим, Ловринчевић је, према писању недјељника, заузврат тражио да му се у повратној трансакцији исплати половина новца предвиђеног за купњу огласног простора.

Послове је Ловринчевић договарао с новинаром Мреже ТВ Марином Влаховићем, од којег је тражио да наговори директора телевизије Сашу Енглера да прихвати његову понуду.

Због страха од његова утјецаја, Енглер је пристао, након чега су огласне кампање кренуле у реализацију, објавио је "Национал".

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.