Viši sud u Beogradu

Počelo suđenje hrvatskim pilotima za raketiranje kolone na Petrovačkoj cesti

  • Извор: Агенције
  • 26.12.2022. 15:49

Suđenje četvorici hrvatskih pilota optuženih za ratni zločin počinjen na Petrovačkoj cesti u "Oluji" 1995, kada je raketirana nepregledna kolona srpskih izbjeglica počelo je danas poslijepodne pred Posebnim odjeljenjem za ratne zločine u Beogradu.

Pripremno ročište u postupku protiv hrvatskih oficira optuženih da su avgusta 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, usmrtivši 10 osoba, među kojima i četvoro djece, održano je 16. novembra bez prisustva javnosti, prenosi RTRS:

Srpsko tužilaštvo za taj zločin tereti Vladimira Mikca i Zdenka Radulja, tada komandante vojne avio-baze u Puli, odnosno na aerodromu Pleso, kao i pukovnike Željka Jelenića i Danijela Borovića, komandire 22. i 21 lovačke eskadrile stacionirane na ta dva aerodroma.

Na pripremnom ročištu hrvatskim pilotima koji su sada u sedmoj deceniji života, a kojima će biti suđeno u odsustvu, pročitana je optužnica i predloženi su dokazi.

Prema optužnici odgovorni su ne samo za smrt i ranjavanje više desetina ljudi već i za njihovo panično bježanje ka Srbiji, uz učvršćivanje odluke da se više ne vraćaju na svoja ognjišta čime je i promijenjen etnički sastav Hrvatske.

Odluka Beograda da procesuira odgovorne za zločin na Petrovačkoj cesti izazvala je negative reakcije u Zagrebu.

Za čelnike hrvatske od Milanovića i Andreja Plenkovića preko ministara Malenice i Medveda proces je nepostojeći, kako navode, "to je orkestrirana farsa", a presuda, kako naglašavaju, "za Zagreb neće postojati".

Aleksandar Olenik, pravni zastupnik optuženih rekao je pre početka suđenja da se od današnjeg ročišta očekuje da se vidi da li će biti riješeno po zahtjevu tužilaštva da im se sudi u odsustvu.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм