Uznemirujuće

Podgorička policija odvodi oca dvoje djece dok mališani vrište i plaču jer neće da idu kod majke

  • 18.06.2021. 16:08

Društvenim mrežama se šire snimci jučerašnjeg privođenja oca dvoje maloljetne djece iz Podgorice. Na snimku se vidi da djeca svim silama ne žele da idu sa majkom i da se svim silama trude da se to ne dogodi.

Prisutni, socijalni radnici i pripadnici Uprave policije nisu reagovali na nemile scene, a snimke su napravile okupljene komšije.

Policija je, kako se navodi na društvenim medijima, privela oca naočigled djece koja vrište za njim i pokušavaju da ga odbrane od policije. Na snimku se vide djeca kako plaču, vrište i dozivaju oca koga odvode u policiju. Sin se u jednom trenutku čvrsto držao za oca dok ga je policija vodila u patrolna kola.

Šta je dovelo do ovakvog ponašanja nadležnih i hapšenja oca, za sada se ne zna.

Pokrenuta peticija

Građani su, kako navodi crnogorski portal CDM, pokrenuli onlajn peticiju za Hitan postupak vraćanja djeca ocu. U obrazloženju peticije se navodi da je majka napustila djecu dok su bili mali, otišla sa drugim čovjekom, bez dana uplate alimentacije.

Otac je, kako kažu, omiljen u komšiluku, vrijedan i sjekao je drva da bi prehranio porodicu. Zbog te radnje je osuđen na mjesec dana zatvora, uhapšen naočigled djece, a na ovaj način “socijalna služba” oduzima djecu.

– Djevojčica je uspjela da pobjegne i sakrila se u kuću kod komšije koji nije dozvolio da je odvedu, a dječaka su poveli. Molim Vas da potpišete i da pokušamo svi zajedno da ih spasimo i ublažimo traume ovoj deci – piše u obrazloženju peticije.

MFSS: Preduzete mjere, ne objavljujte video sadržaje

Povodom nemilog događaja koji je postao viralan i kojim se, nažalost, na najgori način krši pravo na privatnost dkece koja je zagarantovana kako zakonima države Crne Gore, tako i UN Konvencijom o pravima deteta, čija je potpisnica i naša država, oštro osuđuje postupanje svih odraslih učesnika u ovom događaju, kako službenih lica, tako i građana, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

– S tim u vezi, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja obavkeštava javnost da je u okviru svojih nadležnosti preduzelo sve raspoložive mkere, kako za zaštitu prava i dobrobiti djece, tako i radi utvrđivanja odgovornosti svih učesnika ovog događaja i o tome će povratno izvkestiti javnost – ističe se u saopštenju MFSS, prenose podgoričke “Vijesti”.

Oni su dodali da je dobrobit i zdravlje dkece prioritet svih prioriteta i da svi zaposleni u državnim službama, a naročito nadležni za postupanje prema djeci moraju biti svjesni toga.

– Ovom prilikom pozivamo sve zaposlene u Centrima za socijalni rad, ali i sva ostala lica, da u postupanju prema djeci budu naročito pažljivi i obazrivi. Takođe, Ministarstvo apeluje na javnost da je zaštita najboljeg interesa djece prioritet cijelog društva i da se video sadržaji na kojima se vide djeca ne objavljuju po društvenim mrežama, jer se djeca time dodatno viktimizuju, krše njihova prava i ugrožava dobrobit – zaključuje se u saopštenju MFSS.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.