Zvanična valuta

Pojavili se lažni evri u Hrvatskoj, policija poziva građane na oprez

 • Izvor: Srna
 • 03.01.2023.16:42

Građani oprez - lažni evri, poručili su iz hrvatske policije i upozorili da posljednjih dana primaju više dojava da prevaranti umjesto originalnih evra za plaćanje koriste filmske rekvizite novčanica.

Iz brodsko-posavske policije navode više slučajeva u kojima su prevaranti kao sredstvo plaćanja koristili filmske rekvizite novčanica u evrima, na kojima je ispisano "Souvenir production", odnosno "This is not legal it is to be used for motion props".

Tako je policiji u Novoj Gradišci juče dojavljeno da je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavaonici na području opštine Nova Kapela koristila filmski rekvizit od 10 evra. Policija je pokrenula kriminalističku istragu i traga za tim prevarantom.

Krajem prošle godine na području Slavonskog Broda zabilježen je i slučaj kada je nepoznati prevarant filmskim rekvizitom, a ne pravom novčanicom od 50 evra, platio taksi uslugu, podsjećaju mediji.

"Građani budite oprezni i svaku evro novčanicu dobro pogledajte, jer pojedinci koriste vrijeme prilagođavanja te će nastojati iskoristiti priliku i `baciti` lažnjak", poručuju iz policije i građane pozivaju da im odmah jave svaki slučaj sumnje u originalnost novčanica.

Policija podsjeća na saopštenje Hrvatske narodne banke (HNB) da su u opticaju dvije serije evronovčanica - prva se sastoji od sedam apoena (pet, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra). Druga, koja se još naziva i serija "Evropa", ima iste apoene, osim onog od 500 evra koji se više ne štampa, ali se i dalje može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Zajedničke karakteristike obje serije evronovčanica su naziv valute ispisan različitim pismima, na licu novčanice odštampani su inicijali naziva Evropske centralne banke, gdje je i potpis predsjednika ECB-a, a svaka novčanica ima serijski broj.

Hrvatska je 1. januara ušla u Šengen i uvela evro kao valutu. 

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Serija: Red Rok (R)

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina

 • 12:35 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:50 Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.