Slovenija

Policija vodenim topovima i suzavcima rastjerala demonstrante u Ljubljani

  • Извор: Кликс
  • 05.10.2021. 17:50

Demonstranti koji su se okupili na Trgu Republike u Ljubljani marširali su ulicama protiv vladinih mjera izazvanih virusom korona, a nedugo zatim je uzvratila policija vodenim topom i suzavcima.

Ubrzo nakon toga protesti su razbijeni, ali demonstranti su sada "raštrkani" po manjim ulicama, no policija sve prati iz vazduha odnosno iz helikoptera koji nadlijeće šire područje centra glavnog grada Slovenije.

"Pozivamo sve da u miru napuste područje centra Ljubljane i slijede uputstva i naredbe policije", saopšteno je iz policije.

Demonstranti su naglasili da je ovo protest protiv uslova PCT (vakcinisanih, prebolio, testiran) i protiv vlade koju vodi Janez Janša.

Sa više od sat vremena zakašnjenja, organizatori su započeli svoje govore, a kao razlog kašnjenja naveli su da još 30-ak autobusa čeka učesnike skupa, ali im policija ne dozvoljava da prođu. Novinari portala 24ur su provjerili te navode i dobili informaciju iz policije da niti jedan autobus nije zaustavljen.

Demonstranti su se nakon policijske ofanzivne vratili na Trg Republike, ali u manjem broju.<

Inače, u svjetlu najave novog masovnog protesta protiv vladinih mjera u Ljubljani, prije samita EU - Zapadni Balkan, koji počinje sutra, Vlada Slovenije je prvi put u istoriji nezavisnosti aktivirala član 9. Zakona o policijskim dužnostima i ovlaštenjima.

To znači da će policijski službenici upozoriti ljude koji izađu na proteste, a u slučaju nepoštivanja uputa mogu djelovati silom. To znači sve isto kao ranije, samo što u ovom slučaju nije potrebno prethodno nasilje za poduzimanje policijskih radnji.

Organizator protesta protiv epidemioloških mjera već je najavio da će uložiti žalbu Ustavnom sudu zbog odluke koja je, kako kažu, "nezakonita i neustavna".

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић