Усклађени планови

Пооштрене контроле на граници између Хрватске и Словеније - ово је разлог

  • Извор: Феникс магазин
  • 15.03.2024. 20:08

На граници између Словеније и Хрватске ове седмице, од сриједе до петка, полицијски службеници проводе координисани појачани надзор чија је сврха спречавање и откривање неовлаштеног преласка шенгенске границе.

Са словеначке стране до сада је откривено 127 илегалних прелазака странаца и четири кријумчара, а с хрватске стране 172 мигранта и три кријумчара, преноси словенска агенција СТА.

Хрватски и словеначки полицајци ускладили су своје планове и фокусирали се на оне дијелове границе гдје је највише неовлаштених прелазака, казао је на данашњој конференцији за новинаре у Љубљани Петер Скербиш, начелник Сектора граничне полиције у Управи униформисане полиције.

Према Скербишу, строжа контрола показује да полицијски службеници заједничким радом могу открити више странаца који илегално прелазе границу. Дневни подаци показују да словенача полиција обично открије више странаца на словеначкој страни границе од хрватских колега.

Ево када ћемо помјерити казаљке на сату

Ево када ћемо помјерити казаљке на сату

Упућивањем додатног броја хрватских полицајаца на границу са Словенијом те мјешовитим контролама са словеначким полицајцима повећана је учинковитост рада, тако да заједничким дјеловањем можемо открити мигранте и кријумчаре и прије него што илегално уђу у Словенију, рекао је Скербиш, преноси Феникс магазин.

Словеначка полиција до сада је током појачаног надзора открила 127 миграната који су дошли из Хрватске. Предњаче грађани Сирије, Авганистана, Марока и Бангладеша. Открила је и Румуна, Србина и двојицу Украјинаца који су кријумчарили мигранте.

Хрватска полиција је у посљедња два дана на граници са Словенијом, гдје дјелују удружене мјешовите опходње, открила 172 мигранта и три кријумчара, а на осталим подручјима још шест кријумчара.

У акцији је у три дана било укључено нешто више од 160 полицајаца, а према ријечима Скербиша, и Хрватска је појачала своје редове.

Шта се дешава: Масовно се затварају ресторани и кафићи

Шта се дешава: Масовно се затварају ресторани и кафићи

У Словенији додатно учествују специјализоване јединице за надзор државне границе, а укључени су и дронови, хеликоптери, водичи службених паса и друга техничка опрема. Ово је прва строжија контрола ове године.

Када је ријеч о кријумчарењу људи, полицијска статистика показује да је полиција у 2022. обрадила 242 случаја кријумчарења људи, док их је прошле године било 479. Лани је ухапшено 557 кријумчара људи (548 странаца и девет словеначких држављана) са 3.280 миграната. Полиција је одредила притварање за 514 кријумчара.

Ове године, пак, до 1. марта, обрађен је 121 случај у којем је ухапшено 137 кријумчара људи, и то 135 странаца и два словеначка држављанина, са 757 странаца који су илегално ушли у Словенију. У истом период прошле године обрађено је само 27 предмета, што указује на значајан пораст, рекао је Скербиш.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!