Ljubljana

Postignut dogovor o novoj slovenačkoj vladi

  • Извор: Агенције
  • 12.05.2022. 09:17

Mandatar za novu vladu Slovenije i predsjednik Pokreta Sloboda Robert Golob izjavio je da su koalicioni partneri postigli dogovor te je objavio imena kandidata za ministre koji bi trebalo da čine novu vladu.

Kako je ranije i najavljeno, vladajuću stranku će činiti tri stranke i to Pokret Sloboda, Socijaldemokrati te Ljevica, a Golob je izjavio da su svi veoma zadovoljni koalicionim sporazumom.

"Programski dio je u potpunosti usklađen i spreman je za koordinaciju na programskim odborima", rekao je Golob.

Prema najavama mandatara, nova vlada u Sloveniji imaće ukupno 19 ministarstava i imaće ukupno tri potpredsjednika i to predsjednicu Socijaldemokrata Tanju Fajon, koordinatora Ljevice Luku Meseca te Danijela Bešiča iz Pokreta Sloboda.

Kada je riječ o kandidatima za ministre, na listi se našla upravo Tanja Fajon koja bi, nakon imenovanja nove vlade, trebalo da preuzme funkciju ministra spoljnih i evropskih poslova Slovenije.

Kandidat za ministra odbrane trebao bi biti Marjan Šarec, predsjednik stranke Lista Marjana Šareca, a koji je obavljao i funkciju premijera Slovenije u periodu od 2018. do 2020. godine.

Takođe, ministar za infrastrukturu u sastavu nove vlade trebalo bi da bude bivša premijerka Alenka Bratušek.

"Slažemo se s kandidatima koje predlažu Ljevica i Socijaldemokrati i nećemo staviti veto na prijedloge kandidata. Ništa nije otvoreno što bi na bilo koji način moglo ugroziti vremenski okvir za formiranje vlade", rekao je Golob.

Koordinator stranke Ljevica Luka Mesec izjavio je da je zadovoljan pregovorima te je naglasio kako se raduje učešću u budućoj vladi.

"Fokus novog ministarstva koje bih mogao preuzeti je stanovanje, ekonomska demokratija i dugotrajna njega. Uz preuzimanje vođenja Ministarstva kulture te socijalna pitanja i porodicu, bavićemo se temama kojima smo se u Ljevici najviše i posvetili u posljednjih osam godina", rekao je Mesec.

Predsjednica Socijaldemokrata Tanja Fajon naglasila je da su pregovori bili teški te da su sve stranke naporno radile na postizanju dogovora.

"Današnjim napornim radom i postizanjem dogovora ispunjavama naša očekivanja i obaveze prema građanima da ovu vladu formiramo jako i čvrsto u rokovima koje smo postavili", rekla je Fajon.

Uzevši u obzir činjenicu da će preuzeti Ministarstvo spoljnih poslova, Fajon se osvrnula i na ulazak Hrvatske u Šengen. Naglasila je da ovo pitanje treba što prije obnoviti i postaviti jasna i transparentna pravila po kojima bi se moglo ući u Šengen.

Takođe, Fajon je naglasila kako se zalaže za što brži ulazak Hrvatske u Šengen, ali je naglasila da je sprovođenje arbitražne presude jedno od navedenih pravila koje se treba ispoštovati prije ulaska.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.