Pušten na slobodu u Italiji

Potjernica za Morinom i dalje na snazi

  • 12.07.2018. 08:44

Potjernica za Ismailom Morinom, koji je pustio dron sa zastavom "velike Albanije", na utakmici u Beogradu 2014. godine, i dalje je na snazi, iako je ovaj Albanac na svom fejsbuk-profilu objavio da je u Italiji pušten na slobodu. 

Kako je za "Novosti" potvrđeno u Ministarstvu pravde, potjernica je na snazi sve dok je Morina u Srbiji pod lupom naših pravosudnih organa.

Italijani, inače, nisu obavijestili srpsko Ministarstvo pravde o puštanju okrivljenog na slobodu, ali to nisu ni bili obavezni da učine. Samim tim i dalje se ne zna da li je Morina pušten uz određivanje neke bezbjednosne mjere.

On je uhapšen u Hrvatskoj prošle godine, a u Italiju je prebačen u martu 2018. Tereti se zbog krivičnog djela izazivanje vjerske, rasne i nacionalne mržnje, a Ministarstvo pravde Srbije uputilo je sredinom aprila molbu za izručenje. Mada je hrvatski sud utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje, tamošnji ministar pravde nije potpisao saglasnost. Morina je poslije nekoliko mjeseci prebačen u Italiju, gdje navodno ima boravište i suprugu Italijanku.

Morina je na svojoj fejsbuk-stranici izrazio zahvalnost Albaniji koja mu je, kako je rekao, pomogla. Na slici, koju je okačio, nalazi se sa Adrijanom Haskajem, albanskim konzulom u Bariju.

"Hvala organima albanske države i njihovim naporima za moje oslobađanje. Poštovanje za Hrvatsku i Italiju zbog njihove nepristrasnosti i hvala ljudima koji su u moju odbranu izašli na ulice albanskog glavnog grada", piše na Morininoj stranici.

Тагови: