Regionalna saradnja

Potpisan Memorandum za projekat EU o podršci javnim medijskim servisima

  • 27.06.2018. 15:53

Delegacija parlamenta BiH danas je u Tirani prisustvovala potpisivanju Memoranduma o realizaciji projekta EU pod nazivom "Tehnička podrška javnim medijskim servisima na zapadnom Balkanu", čiji je cilj podrška reformi javnih medijskih servisa u zemljama regiona.

Delegaciju parlamenta BiH činili su predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Momčilo Novaković i zamjenici predsjedavajućeg Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda BiH Sead Kadić i Mario Karamatić. 

Novaković je rekao da će nadležne komisije parlamenta BiH u narednih 15 dana razmotriti ponuđeni Memorandum i proslijediti ga kolegijumima oba doma. 

Projekat je predstavljen tokom dvodnevne konferencije na kojoj su, osim delegacije BiH, prisustvovali parlamentarci iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Belgije, Švajcarske, Slovenije, Austrije i Kosova. 

Predstavljajući projekat, generalni direktor Evropske radiodifuzne unije (EBU) Noel Kuran naglasio je potrebu uspostavljanja evropskih standarda i zajedničkog referentnog okvira za nezavisne i profesionalne medije na zapadnom Balkanu, kako u vezi sa modelima finansiranja, tako i u vezi sa izborom i funkcionisanjem upravljačkih tijela u medijima, a posebno u javnim servisima, saopšteno je iz parlamenta BiH. 

Kuran je rekao da realizacija projekta treba da doprinese stvaranju sinergije između javnih servisa u zemljama zapadnog Balkana, koja uključuje regionalnu razmjenu dobrih medijskih praksi, uredničkih smjernica i dugoročnih strategija razvoja, kao i stvaranje integrisane redakcije. 

Prema njegovim riječima, projektom će biti obezbjeđena i podrška za saradnju u oblasti istraživačkog novinarstva, uspostavljanje mehanizma koprodukcije o odabranim temama, kao i regionalna razmjena digitalizovanih arhivskih materijala. 

Projekat su potpisali predstavnici BHRT-a i udruženja "BH novinari", kao i predstavnici javnih servisa iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova. 

Projekat tehničke podrške javnim medijskim servisima na zapadnom Balkanu biće finansiran sredstvima EU, a njegova implementacija trebalo bi da traje 30 mjeseci.  

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм