Ocjena Johanesa Hana

Povratak opozicije u paralment može pomoći daljem napretku Crne Gore

  • 11.06.2018. 21:50

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han poručio je danas u Beču da povratak crnogorske opozicije u parlament može da pomogne daljem napretku posebno u vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je izrazio posebnu zabrinutost zbog političke kontrole medija i nevladinog sektora u Crnoj Gori, podsjećajući da su sloboda medija i izjašnjavanja osnovna prava u EU. 

Han je istakao da to što je neka zemlja članica NATO-a nije garancija za dobijanje "zelenog svjetla" za članstvo u EU, kao što nije dovoljno da neka zemlja bude tretirana kao "sidro stabilnosti u regionu”. On je podsjetio da se reforme ne sprovode zarad EU, već da je riječ o širem procesu modernizacije zemalja. 

Vlade zapadnog Balkana, prema njegovim riječima, moraju aktivnije da sprovode reforme u interesu svojih građana. 

Han je ukazao da EU pokušava da ostvari ekonomsku zajednicu na zapadnom Balkanu, sa ciljem ukidanja prepreka i poboljšanja saradnje u tom dijelu Evrope, prenose crnogorski elektornski mediji. 

"U posljednjih 10 godina udvostručio se trgovinski obim svih zemalja regiona sa EU, ali ne i između zemalja. To mora da se promijeni", poručuje Han.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.