Вријеме

Познати регионални метеоролог најавио температурни "блицкриг"

  • Извор: Слободна Далмација
  • 16.01.2024. 21:39

Повољна сателитска снимка и празан метеоролошки радар би вас могао заварати, али након кратког повлачење и "лизања рана", већ сутра нам, с новим циклоном, стижу нове падавине.

Падавине ће већ у ноћи захватити сјеверни Јадран, а у послијеподневним и вечерњим сатима ће се проширити и на Далмацију.

Јутро и средина дана ће, кад је о оборинама ријеч, бити повољнији од касних послијеподневних, а нарочито вечерњих сати када би у Далмацији мјестимично могло бити и обилније оборине, понајприје у њеном залеђу, пише познати регионални метеоролог Иван Шолић за "Слободну Далмацију", којег у Хрватској због сјајних прогноза зову Мали Вакула.

"Сриједа, 17. јануара, ће обиљежити јако и врло јако југо, а вриједности југа на прогностичким картама скренуле су на себе пажњу и метеоаларму који је дуж обале издао упозорења на јако југо (35-40 чворова). Источњак ће у раним јутарњим сатима окретати на југо које ће свој врхунац доживјети у послијеподневним сатима", рекао је и додао:


Једном хороскопском знаку од овог датума ће финансије процвјетати

Једном хороскопском знаку од овог датума ће финансије процвјетати

"Јако и врло јако југо обиљежаваће и ноћ на четвртак, 18. јануара, као и четвртак ујутро, нарочито на отвореном мору и ако већ не можете одгодити активности на мору, свакако се прије испловљавања о вриједностима југа детаљно информирајте на метеоаларму ДХМЗ-а".

Нестабилно вријеме уз повремене оборине ће се задржати у четвртак, али оно што посебно "боде очи“ су нестварне вриједности максималних дневних температура ваздуха на Јадрану, типичније за прољеће него за срце зиме.

У четвртак ће се у Далмацији у термометрима мјерити и до невјероватних 18 степени, а мало храбрији ће, не сумњамо, посегнути за кратким рукавима. Из перспективе четвртка, готово је немогуће замислити временске прилике у петак навече…

"Док у петак, 19. новембра, Далматинке и Далматинци буду обједовали уз прољетних 15-ак степени, биће тешко замислити да ће за вечеру требати- бунда! Да, добро сте прочитали, још једном - бунда. У касним послијеподневним сатима усљед доласка хладне зрачне масе са сјевероистока континента задесиће нас прави температурни 'блицкриег', температура ће у неколико сати пасти за више од 10 степени, а посебно је импресивно што ће у тренутку продора хладног зрака на само неколико десетака километара удаљености температурне амплитуде бити и 10-ак степени", пише он.


Погледајте како је изгледало суочавање оптуженог Мандића и инспектора Тодоровића

Погледајте како је изгледало суочавање оптуженог Мандића и инспектора Тодоровића

"Олујна бура ће се у послијеподневним сатима проширити над сјеверну Далмацију, а према вечери и у ноћи на остатак Далмације. Температуре ће наставити падати из сата у сат, а у суботу, 20. јануара, биће хладно у цијелој Далмацији, нарочито у Загори која ће утонути у минус. Нагласимо како ће бура појачавати осјећај хладноће и све извјесније је како ће субота бити један прави зимски дан у Далмацији и то не само у Загори. У односу на оне од четвртка, максималне дневне температуре ће у суботу бити ниже и до 12 степени, нема сумње - пред нама је прави температурни шок, сан зимске ноћи…", написао је Иван Шолић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.