Гордана Сиљановска Давкова

Предсједник Сјеверне Македоније: Нисам консултована око гласања у УН о резолуцији о Сребреници

 • Извор: СРНА
 • 28.05.2024. 22:31

Предсједник Сјеверне Македоније Гордана Сиљановска Давкова рекла је да није консултована око гласања у УН о резолуцији о Сребреници.

Указујући да у међународној политици постоји подијељена надлежност министра спољних послова и предсједника државе, Давкова сматра да је македонски амбасадор у УН требала да се консултује са њом, а не само са министром спољних послова Бујаром Османијем.

Према њеним ријечима, то је логичан метод у међународним односима.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је разочаран како је Сјеверна Македонија гласала јер је, како је рекао, много уложио у унапређење односа са Македонцима, пише македонски портал Плус инфо.

Генерална скупштина УН усвојила је антисрпску резолуцију о Сребреници за коју су гласале 84 државе од укупно 193 чланице УН. На гласању је 87 држава било против и уздржано, док 22 земље нису гласале, што чини 109 земаља које нису подржале тај спорни документ.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништва БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

Пратите нас и путем Вибера

 • 08:00 Емисија: Аграр

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 08:30 Емисија: АТВ јутро

  Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

 • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

  Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 11:00 Ловачки савети (Р)

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.