Миљенко Гргић

Преминуо "Краљ шардонеа": Из Југославије отишао са 32 евра

  • Извор: Телеграф
  • 14.12.2023. 10:26

Миљенко "Мике" Гргић (Mike Grgich), познат и као "Краљ шардонеа" из долине Напа, преминуо је јуче у 101. години. Представник његове винарије, Grigch Hills Estate, потврдио је његову смрт, а вијест су објавили калифорнијски медији.

Гргић је био имигрант из бивше Југославије и суоснивач једне од најпознатијих винарија у Напи, Grigch Hills, 1977. Одиграо је важну улогу у подизању конкурентности Напа долине која је данас једна од најпознатијих винских регија на глобалном нивоу.

Његов најважнији допринос је онај из 1976. године, када је шардоне који је направио као винар "Chateau Montelena“ надмашио врхунска бијела вина из Француске на славном "Judgment of Paris“ слијепом кушању.

Рођен 1923. у малом селу код Метковића, одрастао је као једно од једанаестеро дјеце у породици винара. Његов прадјед, дјед и отац бавили су се трговином, а са три године Гргић је газио своје прво грожђе.

Како би наставио породичну традицију, студирао је енологију и виноградарство на Хрватском универзитету у Загребу, гдје га је један професор надахнуо сновима о Калифорнији, назвавши је "рајем". Године 1954. отишао је из Југославије и упутио се преко Њемачке и Канаде у Калифорнију. Тамо је стигао 1958. с малим ковчегом и 32 долара у ципели.

Његове ствари изложене у Националном музеју америчке историје

Гргић је имао среће, почевши од винарије "Christian Brothers“, успио је да уђе у винске кругове на почетку Златног доба вина у Напи, а за разлику од многих других у то вријеме, формално је студирао винарство. 1972. је удружио снаге с богатим адвокатом Џејмсом Баретом који је обнављао винарију "Chateau Montelena“, поставши његов главни винар и постотни партнер.

Затим је 1977. основао "Grigch Hills Estate“ с Аустином Хилсом из "Hills Bros“. Године 1980. Гргићева прва берба "Grigch Hills“ шардонеа однијела је прво мјесто на "The Great Chicago Chardonnay Chowdown“, освојивши највиша признања у односу на више од 200 других из цијелог свијета. Од тог тренутка Гргић је добио надимак “Краљ шардонеа”, познат по својој препознатљивој беретки умјесто круне.

Боца његовог побједничког "Chateau Montelena Chardonnaya“ из 1973, заједно с његовим оригиналним ковчегом и једном од његових беретки, изложена је у Националном музеју америчке историје "Smithsonian“. Такође су уврштени у књигу “The Smithsonianova историја Америке у 101 објекту.”

Занимљивост је и то да је одувијек желио да доживи 101. годину и тад умре.

Године 2003. Гргића су тужиле три бивше раднице, двије сестре које су тврдиле да их је сексуално узнемиравао кад су имале 17 и 19 година и књиговођа која је тврдила да је добила отказ јер је од Гргића тражила да престане са сексуалним насртајима. Гргић је тада негирао оптужбе, називајући своје понашање "обичајима старог свијета". Странке су се вансудски нагодиле 2004. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: