Slovenija

Profesorica tražila od učenice da skine hidžab na času, izbio incident

  • Извор: АТВ
  • 21.03.2023. 22:09

U jednoj od ljubljanskih srednjih škola (Slovenija), tokom nastave došlo je do incidenta između profesorice i učenice koja je na nastavu došla s hidžabom.


Kako prenosi portal 24ur.com, profesorica joj je rekla da nošenje marame na času nije primjeren bonton i zahtijevao je da skine hidžab ili je neće podučavati. Insistirala je na tome, čak i ako je učenica odgovorila da maramu nosi iz vjerskih razloga.

Direktorica škole i pedagogica kasnije su uvjeravali djevojčicu da nije učinila ništa loše. Obavila je i razgovor sa spomenutim učiteljem te mu objasnila da nošenje marame nije razlog za odbijanje nastave te je o incidentu obavijestila nadležno ministarstvo. Istaknuto je da su škola i njeni djelatnici dužni voditi računa o vjerskoj slobodi i nepovredivosti svakog pojedinca te spriječiti diskriminaciju pojedinaca na temelju vjere.

24ur.com javlja i kako su od jednog od roditelja dobili informaciju da ovo nije jedini incident sa spomenutom profesoricom. 

– Većina učenika o njemu ima negativnu ocjenu, a direktorica je svjesna da je ova profesorica već godinama problem – dodao je roditelj.

Direktorica neimenovane škole kaže da se dosad u svojoj školi nisu susreli sa sličnim slučajem. Takođe je dodala da niko od nastavnika nije imao problema s učenicima zbog nošenja vjerskih obilježja ili vjerske pripadnosti.

Navodno je o događaju obaviještena u petak u 9 sati, kada je odmah otišla u razred provjeriti šta se događa. Ona i pomoćnica direktora su zatim odmah razgovarale s profesoricom, koja im je objasnila da je učenica napustila razred kada joj je rekla da nošenje marame na satu nije primjeren bonton.

Direktorica garantuje da će u svim kasnijim postupcima postupati u skladu sa zakonima koji obvezuju javne škole u Sloveniji. Dodala je kako incident rješavaju skladno svojim ovlašćenjima.

Ministarstvo se oglasilo i navelo da su škola i svi njeni radnici dužni voditi računa o vjerskoj slobodi i nepovredivosti svakog pojedinca te sprječavati diskriminaciju pojedinca na temelju vjere, a ujedno učenicima omogućiti sigurno i podsticajno okruženje za učenje, prenosi "24ur".

Prema Ustavu Republike Slovenije ispovijedanje vjere i drugih odredbi u privatnom i javnom životu je slobodno. Niko nije dužan definisati se prema svojim vjerskim ili drugim uvjerenjima. Roditelji imaju pravo svojoj djeci omogućiti vjerski i moralni odgoj u skladu sa svojim uvjerenjima. Usmjeravanje djece u vjerskom i moralnom odgoju mora biti u skladu s djetetovom starošću i zrelošću te njegovom slobodom savjesti, vjerskim i drugim određenjem ili uvjerenjem.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.