Vrtoglavi pad DPS-a

Promjena lokalne vlasti u Crnoj Gori, DPS gubi Podgoricu

  • Извор: АТВ
  • 24.10.2022. 19:12

Vrtoglavi pad DPS-a potvrdili su jučerašnji lokalni izbori. Koalicije okupljene oko stranke Mila Đukanovića izgubile u 11 od 14 opština, uključujući i Podgoricu.

DPS je ostao bez vlasti u opštinama u kojima je do juče dominirao - Pljevljima, Kolašinu, Žabljaku, Danilovgradu. Glavni grad Crne Gore juče je rekao svoje.

Veselo je bilo pred štabovima Đukanovićevih protivnika. Iz Demokratskog fronta odmah je stigla jasna poruka.

"Podgorice srećna ti sloboda. Podgorice srećna ti pobjeda", poručila je Jelena Borovinić Bojović, iz DF-a.

Najveći pobjednik jučerašnjih izbora je najmlađi politički subjekat. Pokret "Evropa sad" nastao je odmah nakon pada Vlade Zdravka Krivokapića, osnovali su ga bivši ministri. Jednom od njih, Jakovu Milatoviću smiješi se fotelja gradonačelnika Podgorice.

"Mi smo tim novih ljudi, novih ideja. Građani su prepoznali rezultate. Mi imamo naše prirodne partnere sa kojima ćemo napraviti jednu široku koaliciju. Tu mislim i na Demokrate i na DF i na URU", rekao je Jakov Milatović iz Pokreta Evropa sad.  

Kada se sve sabere ove četiri liste osvojile su oko 55 odsto glasova Podgoričana i na taj način iza sebe ostavli DPS i njihove partener sa 38 odsto glasova. Crnogorski glavni grad odlučio se na promjene nakon više od dvije decenije. 

"Ako me pitate da li smo očekivali više i da li smo mislili da će kako u pogledu broja mandata tako i u pogledu procenta podrške naš rezultat biti bolji, odgovor je jasan. Ja kao nosilac liste i svi mi smo očekivali da će ljudi na drugačiji način u političkom smislu vrednovati naš učinak i našu političku pobjedu na ovim izborima, međutim oni su dali svoj sud i sa tim nema polemike", rekao je Ivan Vuković iz DPS-a.

Uzbudljivo je juče bilo i na sjeveru ali i na moru. DF je u Budvi zabilježio totalnu dominaciju. Sično je bilo i u Tivtu.

"Tivat je na ovim lokalnim izborima odlučio da je DPS praktično politička prošlost grada" napomenuo je Željko Komnenović, Narod pobjeđuje Tivat.

"Apsolutno smo uvijek bili protiv DPS-a, DF je institucija", rekao je Miljan marković (Za budućnost Tivta).

Analitičari kažu da jučerašnji izbori najbolje oslikavaju političku budućnost Crne Gore. Ovakvi rezultati mogli bi se ponoviti na predsjedničkim ali i na mogućim parlamentarnim izborima. Izbori su pokazali i da se nije proslavio ni pokret URA Dritana Abazovića.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.