Предсједник СДСС

Пуповац: Напад на дјечаке у Вуковару - злочин из мржње

  • Извор: СРНА
  • 14.01.2024. 16:00

Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац рекао је да напад на дјечаке у Вуковару због тога што су говорили екавицом представља злочин из мржње.

- По свему што смо до сада чули и што се ранијих година догађало, може се рећи да је ријеч о злочину из мржње. Није ме изненадило насиље, изненадило ме то што су се родитељи одлучили на овакву акцију - рекао је Пуповац, коментаришући напад на дјечаке на Бадње вече и протесте родитеља који су јуче одржани у Вуковару.

Он је истакао да је поносан на људе који су протестовали због тог напада, без обзира на националност, наводећи да у били мотивисани тиме да сачувају своју дјецу и мир.

Пуповац је нагласио да је овај напад апсолутно прелио чашу, јер су грађани Вуковара таоци одређене политике са којом су почели обрачуни навијачких група у функцији међуетничког сукобљавања.

- То је почело са актуелним градоначелником /Иваном Пенавом/. Било је спонтаних сукоба, али организованог, политички спонзорисаног није било. Нико раније томе није доприносио, осим оних који живе на ратним политикама, на политици продубљивања међуетничких сукоба, дистанци и мржњи, те сталним тражењем разлога да су Срби вишак у том граду - рекао је Пуповац за Н1.

Према његовим ријечима, та политика претвара град Вуковар у град случај.

- Полиција је између двије ватре и недовољно ефикасног судства, различитих политичких утицаја и притисака. Сналазе се што је могуће боље. Не смијемо полицију, која још колико-толико чува мир, означити као искључивог кривца. Као што нигдје не смијемо генерализовати, ни код навијача то не смијемо. Већина је посвећена навијању за своје клубове. Ово су екстремистичке групе у функцији политике - сматра Пуповац.

Више од 200 људи окупило се јуче у центру Вуковара на протесту због напада на тинејџере које су у овом граду претукли припадници навијачке групе "Бед блу бојс" јер им је засметала екавица двојице дјечака.

Неки од нападнутих малољетника задобили су теже повреде, због којих су хоспитализовани у вуковарској и осјечкој болници, пренијели су хрватски медији.

Полиција је почела истрагу и до сада ухапсила пет нападача, којима је одређен истражни затвор, а неки од њих су наводно учествовали у нередима у Грчкој у којима је погинуо један грчки навијач.

На мосту на којем се догодио напад постављени су плакати са порукама "Стоп насиљу, стоп мржњи. Вуковар је наш град" и "Стоп насиљу у Вуковару! Вуковар није град случај!".

Родитељи захтијевају хитно и безусловно притварање преосталих нападача за којима је расписана потјерница, те изрицање максималних затворских казни као опомену да то више никада никоме не падне на памет.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.