Predsjednik SDSS-a

Pupovac: Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Srbije ne može doći u Jasenovac

  • Извор: СРНА
  • 17.07.2022. 15:31

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da se nije smjelo dogoditi da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne može doći u posjetu Jasenovcu i izrazio nadu da će biti stvorene pretpostavke da se posjeta ostvari, kao i da će se odnosi između Hrvatske i Srbije "nakon ovog iskustva, koje je riskantno i opasno, moći unaprijediti".

"Ovo nije mala stvar... To je osjetljivo i traumatično, bolno pitanje u odnosima Hrvata i Srba. Iz tog razloga se plašimo da zbog ovoga ionako loši odnosi između Hrvatske i Srbije mogu biti dodatno pogoršani", rekao je Pupovac na konferenciji za novinare u Zagrebu.

On je naveo da je ovaj slučaj pokazao da nema ni elementarnih preventivnih mehanizama komunikacije da se izbjegnu krizne okolnosti, a kamoli da se progresivno komunicira o pitanjima koje su od obostranog interesa za obje zemlje.

"To znači da se zadrži postignuti nivo prava Srba u Hrvatskoj, te da unaprijedi nivo ostvarivanja prava Hrvata u Srbiji", dodao je Pupovac.

On je istakao da je Jasenovac mjesto za iskazivanje pijeteta prema strašnom zločinu i jednako strašnom broju žrtava.

"Jasenovac je mjesto gdje se potvrđuje i pokazuje priznavanje tih žrtava i mjesto na kojem se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba, naročito nakon novih stradanja u ratovima 90-ih. Ovo što se dogodilo nosi u sebi elemente nedovoljne svijesti što je Jasenovac i što bi trebao biti, i nedovoljnog slušanja nas koji smo tome posvećeni kad su posrijedi jasenovačke i sve druge žrtve", naglasio je Pupovac.

On je izrazio nadu da nakon ovoga sve ono što je do određene mjere bilo progresivan iskorak u odnosima Hrvatske i Srbije, u pravima manjina, neće biti potrgano.

"Pozivam sve da spriječe dalju eskalaciju i da udahnu duboko prije nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji može teško narušiti ionako narušene odnose. Pozivam sve da se u što je moguće kraćem roku posvete komunikaciji i slušanju ljudi dobre vjere i dobre volje", rekao je Pupovac.

Prema njegovim riječima, rat je podijelio Hrvate i Srbe, a sad ih je nova svjetska konfrontacija dodatno podijelila.

"Trebalo bi učiniti sve da niko ne bude politička žrtva novih podjela i udaljenosti, pogotovo ne pripadnici manjina, obični građani koje poslovno i privatni interesi upućuju jedni na druge", dodao je Pupovac.

On je rekao da se "nije smjelo dogoditi da se traže alternativni način kako bi se mogao osigurati taj dolazak i da prođe u redu".

"Posebno se nije smjelo zbog toga što je već dvaput do sada u nepunih godinu dana postojala komunikacija o datumima kada bi se to moglo dogoditi pa su se strane sporazumjele i odgodile. Ova put ta komunikacija je izostala. Ovaj put je moj napor da se takva komunikacija osigura propala", istakao je Pupovac, dodajući da je to ozbiljan problem.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je danas privatno da posjeti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti nisu mu dozvolile ulazak u zemlju.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.