Предсједник Српског народног вијећа

Пуповац: Срби на Косову и Метохији треба да уче на грешкама Срба из Хрватске

  • Извор: СРНА
  • 16.06.2024. 10:53

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао је да Срби на Косову и Метохији треба да уче из грешака Срба у Хрватској којим је кроз Заједничко вијеће општина омогућена самоуправа, али је у пракси сведена на ниво невладине организације, без дефинисаног финансирања.

Пуповац је навео да у Хрватској имају мањинске самоуправе, чији статус није адекватно регулисан у хрватском поретку.

- То значи да Заједничко вијеће општина, иако самоуправа, прије свега има формални статус невладине организације, док се ниједним међународним уговором не регулишу статуси невладиних организација - рекао је Пуповац за Косово онлајн.

Саобраћајна несрећа код Приједора, погинула једна особа

Саобраћајна несрећа код Приједора, погинула једна особа

Он је указао да то треба бити поука српском народу на Косову и Метохији када се разматра статус Заједнице српских општина.

Уколико се тај статус унапријед дефинише, Пуповац сматра да сасвим сигурно не би требало нити смио да има статус невладине организације, а морали би и да се дефинишу услови финансирање.

- У нашем случају услови финансирања зависе од политичких околности - рекао је Пуповац.

Црви месоједи виђени у Будви, сад нападају плаже у Италији

Црви месоједи виђени у Будви, сад нападају плаже у Италији

Пуповац је увјерен да за Србе на Косову и Метохији треба тражити треће ријешење, наводећи да није реално очекивати да добију статус налик оном који има Република Српска у БиХ.

Он је објаснио да је Србима у Хрватској, осим кроз Заједничко вијеће општина које дјелује на простору Источне Славоније, Барање и Западног Срема, омогућено организовање и кроз Српско национално вијеће.

Милан из Цириха нестао прије неколико дана, породица мисли да је у секти

Милан из Цириха нестао прије неколико дана, породица мисли да је у секти


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: