Godišnjica tragedije

Radovali se ljetovanju u Hrvatskoj, ne sluteći kakav užas slijedi

  • Извор: Курир
  • 10.08.2022. 21:33

Ova tragedija desila se prije tačno 3 godine, i izaziva jezu i danas

Na prvi pogled, ovo je obična slika sa ljetovanja. Ali, pozadina ove priče je tragična i jeziva.

"Bili smo tako srećni što smo došli u Hrvatsku. Planirali smo da plovimo osam dana. To putovanje smo svi zajedno organizovali i osmislili. Obišli smo ostrva i Dubrovnik" - pričao je prije 3 godine jedan od preživjelih sa broda "Atlantia", Bruno Mankuso.

A šta se desilo sa putnicima-turistima na ovom brodu?

"Stvarno smo uživali na Hvaru tog drugog dana našega godišnjeg. Veče smo proveli u restoranu na rivi, gdje je nas četvoro večeralo dok djeca nisu ni okusila hranu. Trovanje hranom smo zato u startu odbacili jer su upravo djeca najteže stradala", izjavio je Mankuso za medije, odmah bacivši sumnju na trovanje plinom koji se u kabine uvukao kroz klimatizacione otvore.

Čim je ponoć otkucala, italijanski turisti vratili su se na brod da bi već dva sata poslije toga gas kao tihi ubica u njihovim kabinama počeo da djeluje.

"Odjednom nam je svima bilo loše. Odvukao sam se do kupatila i povratio. Pozlilo je i mojoj supruzi, ali nam je bilo malo bolje i zaspali smo kao omamljeni do jutra. Na tom jedrenjaku izgubio sam, mogu reći, mog brata. Po struci sam ljekar nefrolog i pokušavao sam da mu pomognem ali uzalud. Srce mi puca od tuge. Kad sam se probudio i ustao ono malaksao, zatekao sam Euđenija s povredama glave i grudnog koša koje je zadobio pri padu u tuš-kabini", pričao je Mankuso, otkrivši da su kobne večeri svi spavali na desnoj strani broda.

Zbog opteopasne radnje koja je rezultirala smrću italijanskog državljanina Eugenija Vincija te što težeg, što lakšeg povređivanja još pet osoba, među kojima je bilo i dvoje djece, optuženi su 24-godišnjak i 28-godišnjak, a optužnicu je podiglo Županijsko državno tužilaštvo u Splitu.

Prema optužnici, njih se dvojica terete da su 10. avgusta 2019. u Omišu, kao brodar i vlasnik broda Atlantia, protivno odredbama Pomorskog zakonika u strojarnicu broda ugradili agregat. Tužilaštvo tvrdi da su to učinili iako su znali da benzinski generator-agregat sa vazdušnim hlađenjem ispušta otrovne gasove među kojima je ugljen monoksid koji se nekontrolisano širi te da njegovo udisanje u kratkom vremenu uzrokuje smrt. Prema optužnici, oni su znali i da se takav agregat ne smije koristiti u zatvorenom prostoru niti uz otvorena vrata i prozore, bez osiguranja uklanjanja gasova izvan prostorija.

Gas se tokom noći 13. avgusta 2019. kroz vrata strojarnice i rupe na podu kuhinje i ventilacioni sistem širio u hodnik, salon, te putničke kabine u kojima su spavali italijanski državljani. Zbog udisanja ugljen monoksida šestoro Italijana se otrovalo, pri čemu je Vinci na mjestu preminuo, dok je dvoje djece bilo povrijeđeno opasno po život.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.