Poslanik Mosta u hrvatskom Saboru

Raspudić: Izbori u BiH po starom zakonu - veliki poraz hrvatske spoljne politike

  • Извор: СРНА
  • 02.05.2022. 15:14

Poslanik Mosta u hrvatskom Saboru Nino Raspudić rekao je da raspisivanje opštih izbora u BiH po starom Izbornom zakonu predstavlja veliki poraz hrvatske spoljne politike, ocijenivši da će to imati dugoročne ekonomske i demografske posljedice za Hrvate u BiH.

"Raspisivanje izbora u BiH po starom izbornom zakonu, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim zbog kršenja načela konstitutivnosti i diskriminacije Hrvata, predstavlja veliki poraze hrvatske spoljne politike", rekao je Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru.

On je rekao da hrvatski premijer Andrej Plenković već godinama uvjerava Hrvate u BiH, koji su i dalje obespravljeni, da će u saradnji sa partnerima u EU i SAD doći do promjene Izbornog zakona koji će im garantovati da će sami birati svoje političke predstavnike.

"Izbori će prekosutra biti raspisani, stanje na terenu je vrlo loše, a mi za Hrvate ne tražimo ništa drugo što već nemaju ostala dva naroda. To sve vodi da najesen Bošnjaci ne samo da će izabrati dva člana Predsjedništva BiH, nego će uspjeti da popune trećinu Doma naroda i `de fakto` sve nivoe vlasti iznad kantona, bez legitimnih predstavnika Hrvata", rekao je Raspudić.

To će, kako kaže, imati dugoročne ekonomske, demografske, strateške i svake druge posljedice, prenose hrvatski mediji.

Predsjednik Republikanske hrvatske stranke iz BiH Slaven Raguž rekao je da će se, bez zakonskih promjena, dogoditi isto što i 2018. godine i da će se Hrvatima u BiH eklatantno pogaziti ne samo politička, nego i ljudska i građanska prava.

On je upozorio da se Hrvatima i na ovim izborima ponovno želi nametnuti član Predsjedništva BiH, a njihova politička prava staviti u drugi plan, pri čemu je "u prvom planu kadrovska politika, fotelje i uskostranački interesi koji su ispred interesa hrvatskog naroda". 

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.