Teške izjave predsjednice Hrvatske

Rastu tenzije uoči obilježavanja "Oluje"

  • 03.08.2019. 14:11

Uoči 24.godišnjice "Oluje" rastu srpsko-hrvatske tenzije. Izjava hrvatske predsjednice da je "Oluja" spasila BiH, izazvala je brojne reakcije. U koordinaciji srpskih udruženja pozivaju zvanični Zagreb da ekshumira nevino ubijene civile, a izjavu hrvatske predsjednice nazvali su skandaloznom i sramnom.

U jeku priprema za proslavu godišnjice akcije "Oluja" u kojoj Hrvatska slavi etničko čišćenje i zločin u kojem je bombardovala srpske civile koji su bježali, so na ranu posipa hrvatska predsjednica. Za nju je "Oluja" bila "prekretnica koja je označila dolazak mira", gdje su, kako je rekla, "hrvatske snage uz velike žrtve slomile srpsku agresiju i spriječile nove Srebrenice".

"Upravo je "Oluja" spasila BiH i voljela bih da naši susjedi ne zaborave ko im je pružio ruku u najtežim danima", rekla je ona.

Očekivano, Kitarovićeva ni riječ nije rekla o protjerivanju više od 200.000 Srba, koji su utočište pronašli, uglavnom, kako ona voli da kaže "agresora" - Srbiji. Ispružena hrvatska ruka Bošnjacima u BiH sada bi im se mogla obiti o glavu, što ishitrenim izjavama, poput one u Izraelu, često i dokazuje. A, upravo je njena država, mudžahedinima omogućila nesmetan prolaz u BiH.

"Njena država je u prošlosti omogićila da 4.500 mudžahedina pređe u BiH i da čine takve zločine koje niko nije htio da vidi iz svijeta", rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Međunarodna zajednica o tome još ćuti kao i činjenici da su Srbi u Hrvatskoj sve minorniji i obespravljeniji, kao što je ćutala i prije 24 godine, kada je u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" protjerano više od 250.000 Srba, dok ih se više od 1.800 vodi kao poginulo i nestalo, upozoravaju iz srpskih udruženja.

Osuđuju izjavu hrvatske predsjednice koja, kažu, nema nikakve veze sa istinom, jer je akcija "Oluja" bila agresivna i osvajačka, a ne oslobodilačka kako je godinama predstavljaju.

"U pitanju je jedna očekivana, srmna i skandalozna izjava hrvatske predsjednice, koja sad pokušava da se dodvori bošnjačkoj javnosti zbog nedavne izjave, na koju su reagovali bošnjački političari", ističe Miodrag Linta, predsjednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u reginu.

Uz odobrenje i podršku NATO, 4. avgusta 1995. godine oružane snage i policija Hrvatske i tzv. Armija BiH, izvršile su agresiju na sjevernu Dalmaciju, Liku, Korudu i Baniju. Linta podsjeća i na njihove zločine u 13 zapadno-krajiških opština.

"Tada je iz 13 opština protjerano oko 130.000 Srba... Ubistav i masovne grobnice - sve su to zločini HVO i tzv. Armije BiH", naglašava Linta.

Umjesto da Hrvatska, i bez naloga Međunarodno suda pravde, odustane od slavljenja akcije etničkog čišćenja i masovnih zločina , slavlje se iz godine u godinu pretvara u veličanje ustašstva i izlive mržnje prema Srbima, ističu u Veritasu.

Uz konstataciju da je "Oluja" jedno od najsurovijih etničkih čišćenja, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović ocjenjuje poraznim što se tragični datum u Hrvatskoj slavi i veliča, posebno u mjestima uz obilježja koja su bila karakteristična za NDH.

Tako će i ove godine, uz Marka Perkovića Tompsona, u Splitu obilježiti akciju kojom su zemlju očistili od Srba.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм