"To mi je najteže u životu"

Riječi Tadije (80) najbolje opisuju život na selu danas: Imam tri sina, nijedan nije oženjen

  • Извор: Агенције
  • 08.12.2021. 17:58

Kada ga vidite, ne biste rekli da likom ima više od šezdesetak godina, ipak, ova poštena i radna starina ima dvije decenije više, ali ruke sa kojima je stekao sve što danas ima, a nema malo, od temelja do krova su sve digle. Ipak, Tadija i pored svega što je stekao, ima jedan veliki crni oblak nad svojim mislima sinove u ozbiljnim godinama, koji se još nisu oženili.

Na tridesetak kilometara od centra Pljevalja, u zaseoku Zasada, živi Tadija Pupović, star 80 godina. Razborit, iskren, ovaj vrijedni stočar i poljoprivrednik koji već decenijama za život vrijedno zarađuje, otvorio je svoju dušu u razgovoru za RTCG, o svemu što ga tišti.

O selu koje umire, teškom i mukotprnom radu, oštrim zimama karakterističnim za ove krajeve, kako je bilo nekada, a kako se živi sada, i o onome što ga najviše tišti, što mu baca sjenku na sve što je ikada stekao, odgovarao je bez zadrške na pitanja novinarke.

– Nema stanovnika, bilo je ranije. Selo je pitomo i dobro, ko hoće da radi, sve uspjeva – kaže on, pa se dodaje kako se živjelo nekada, te i kako je nastao put koji vodi do zaseoka: “Nekada je bilo ljudi, bilo je teško i tada. Isto se po planinama kosile livade, krčila se šuma, sve je pravljeno ručno, ovaj put od 3 ili 4 kilometara”, otkriva Tadija.

Zime u ovim krajevima su surove, pa ikao kod njih u zaseoku nema većih snježnih nanosa, oni koji napadaju u donjim dijelovima, odsjeku ga od ostatka svijeta na nekoliko mjeseci. Upravo zbog toga ističe koliko je put bitan za ovaj pljevaljski zaseok.

– Samo da ima ikakva puta, da neko vodi računa, moglo je i ovdje da se živi. Put je u užasnom stanju, ne može nikako da se stigne. Ne mogu kola nikako. Ja do pola puta idem traktorom, da dovedem do mene. Kakav je to život?  – kaže on, te dodaje;

– Dešavalo se do dva ili tri mjeseca da smo odsječeni od svijeta zbog snijega. Kad vas snađe bolest, ko će? Bilo ranije, ljudi vukli konjima, ćerali, a danas nema ni to. Danas ovdje ima četiri kuće, oni koji su na odmorima, koji imaju penzije.. Najviše je bilo 20 kuća, svaka kuća po petoro, sedmoro u kući. Bilo je čuda, svako drugo veče prela. Sad ništa, niko, sve to zamulilo… – priča Tadija.

Za život zarađuje mukotrpno, stočarstvom i poljoprivrednom. Imao osamdeset ovaca, a najviše voli volove, koje je oduvijek držao. Kako kaže, meso prodaje, a pravi i sir, za koji kaže da može da napravi i tonu, samo kada bi imao pomoć, žensku ruku u kući. Ističe kako nikada ne bi mogao bez volova.

Morao je da podijeli i svoju najveću muku pred kamerama “RTCG”. Naime, kako je sam istakao najveća muka mu je što mu se sinovi još nisu oženili.

– Kad bi riješili da se žene… Ovaj jedan se oženio, bila pet mjeseci i vratila se. Imam tri sina i kćerku, dva sina su ovdje, jedan u Podgorici. Bilo je djevojka ovdje, al bogami sinovi ne… Ne znam. Nisu htjeli… To mi je najteže u životu. Sve što sam radio, mučio se, i treglio, danas mi je to najteže. Skupo sam ja ovo zaradio. Sve ove zgrade, pogledaj svuda, sve sam ovim rukama podigao – kaže ova vrijedna starina, gotovo plačnim glasom.

Ističe da od mehanizacije, ima sve, da su moderne tehnologije, dovođenje struje i vode, opakšale život na selu, ali da nema ono najosnovnije – unuke.

– Budućnosti ovdje nema, omladina će morati odavde glavom bez obzira. Sela su propala, skroz uništena. Kuću žena drži, bez žena nema ništa. Sve imamo, ali… – rekao je on na kraju razgovora za RTCG.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.