Akcija u opštini Gnjilane

"Rosu" privela trojicu Srba

  • 10.07.2018. 11:52

U akciji kosovske specijalne policije "Rosu" jutros su u selima Gornje Kusce i Šilovo u opštini Gnjilane privedeni načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Radovan Stojković, direktor filijale Nacionalne službe zapošljavanja Jovan Denić, te Nenad Stojanović, rekli su Srni srpski izvori iz Šilova.

Akcija traje od jutros od 6.00 časova. 

Pretresom su obuhvaćene kancelarije načelnika okruga, Nacionalne službe zapošljavanja i kuće Stojkovića, Denića i Stojanovića, koji je panzionisani pripadnik Vojske Srbije. 

Iz policijskih izvora Srni je rečeno da je nalog za pretres stigao iz Prištine, a da su povod za akciju navodno izjave Srba koji su raskinuli ugovore sa kosovskim bezbjednosnim snagama. 

"Srbi koji su raskinuli ugovore sa kosovskim bezbednosnim snagama su u izjavama naveli da ugovore moraju da raskinu jer na njih vrše pritisak predstavnici srpskih institucija stacioniranih u Šilovu", navode iz policije. 

Srna nezvanično saznaje da je specijalna policija "Rosu" zaplijenila službenu dokumentaciju načelnika okruga i direktora Nacionalne službe zapošljavanja u nastojanju da utvrde da li su tačni navodi Srba, bivših pripadnika kosovskih bezbjednosnih snaga, da su odmah po raskidu ugovora stavljeni na spisak zaposlenih putem Nacionalne službe zapošljavanja, uz mjesečnu nadoknadu od 30.000 dinara. 

Dok traje pretres prostorija načelnika okruga i Nacionalne službe zapošljavanja radnicima nije dozvoljen ulazak u objekat Doma kulture u Šilovu, u kome se nalaze srpske institucije. 

Očevici su rekli reporteru RTS-a da je akcija počela kada su pripadnici specijalne policije blokirali kuće načelnika okruga i direktora službe za zapošljavanje u Gornjem Kuscu i počele pretres. 

Prema navodima žitelja sela, oko 6.00 časova pojavilo se najmanje deset policijskih džipova sa tridesetak maskiranih policajaca naoružanih dugim cevima. 

RTV "Puls" u Šilovu prenosi da je jutros izvršen i pretres više kuća bivših pripadnika kosovskih bezbjednosnih snaga srpske nacionalnosti koji su nedavno napustili tu službu. 

Novinarima je zabranjeno snimanje događaja. 

Portparol kosovske policije Baki Keljani potvrdio je za RTS da u akciji policije u Kosovskom pomoravlju ima uhapšenih, ne precizirajući ostale detalje. 

Тагови:
  • 20:00 АТВ Интервју: Сергеј Лавров

    ''Ексклузивни интервју Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације. Говориће о војној операцији Русије у Украјини, тренутној ситуацији на глобалној политичној сцени, односима Русије и Запада, те о политичкој ситуацији у БиХ. Интервју води новинарка Даринка Петровић.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм